marekkonieczny 103 Posted February 17, 2017 Share Posted February 17, 2017 Cześć, Mam problem, wszystko opisałem na screenie. Proszę o pomoc Link to post Share on other sites
JackTheRippy 854 Posted February 17, 2017 Share Posted February 17, 2017 Nie jestem specem od polymodelingu, ale tam gdzie masz problem to sie wydaje, ze cos sie popuslo po chamferze. Po lewej stronie na takim samym ksztalcie masz plynnosc linii, a po prawej sie wydaje, ze tam trojkat jakis sie zrobil. Albo po prostu mam cos nie tak ze wzrokiem :P Link to post Share on other sites
marekkonieczny 103 Posted February 17, 2017 Author Share Posted February 17, 2017 Jest zaznaczony Quad Chamfer, Link to post Share on other sites
JackTheRippy 854 Posted February 17, 2017 Share Posted February 17, 2017 Nie znam Maxa, chodzi mi o to, ze po lewej tego trojkata Ci nie tworzy chyba ;) Link to post Share on other sites
marekkonieczny 103 Posted February 17, 2017 Author Share Posted February 17, 2017 @JackTheRippy Tak, bo na 1 screenie masz Smoothing Grupy kolorami zaznaczone. Dlatego nie tworzy tego trójkąta bo z lewej nie ma zmiany grupy. No ale po prawej musi być ostrzejsza krawędź dlatego smoothing grupa została zmieniona. I tworzy takie wybrzuszenie, A potrzebuję mieć, ostrzejszą krawędź bez tego wystającego trójkata. Link to post Share on other sites
Positive100 12 Posted February 17, 2017 Share Posted February 17, 2017 Wydaje mi się, że to kwestia support edgy... Link to post Share on other sites
drakul 47 Posted February 17, 2017 Share Posted February 17, 2017 jezeli chcesz miec po prawej zaokraglenie na plaszczyznie duzej jak po lewej to jasne ze musisz miec tam jeden edge loop a nie trzy Link to post Share on other sites
marekkonieczny 103 Posted February 17, 2017 Author Share Posted February 17, 2017 Chyba nie do końca się rozumiemy, dlatego wstawię referencje. Link to post Share on other sites
2013 747 Posted February 17, 2017 Share Posted February 17, 2017 Źle to modelujesz, powinno być jako osobne części. A jeśli chcesz jako całość to kolega @Positive100 dobrze Ci radził. Link to post Share on other sites
drakul 47 Posted February 17, 2017 Share Posted February 17, 2017 masz zlą siatkę, najpierw zrob dobra topologie, a chamfery i zaglebienia zostaw na koniec. przyjrzyj sie jak ten czarny element wchodzi na czerwony i jak jest zaokrąglony rog na czerwonym elemencie. samymi chamferami tego nie zalatwisz Link to post Share on other sites
marekkonieczny 103 Posted February 19, 2017 Author Share Posted February 19, 2017 masz zlą siatkę, najpierw zrob dobra topologie, a chamfery i zaglebienia zostaw na koniec. przyjrzyj sie jak ten czarny element wchodzi na czerwony i jak jest zaokrąglony rog na czerwonym elemencie. samymi chamferami tego nie zalatwisz prawda, zle zabrałem się za to od początku. Topologie poprawiłem, i wymodelowałem jako dwa osobne elementy. Dzieki wszystkim za odpowiedz. Pozdrawiam Link to post Share on other sites
Recommended Posts