hcpiter 438 Posted August 25, 2017 Share Posted August 25, 2017 Witam ! Już trochę czasu minęło od ostatnich moich postów, wiec postanowiłem to zmienić i wolnym czasie wykonałem kilka renderingów w Fstorm. Głównym założeniem było uzyskać efekt obrazu martwej natury :) Przy okazji chciałbym podziękować Tomkowi Wyszołmirskiemu (MF) za użyczenie świetnej jakości textury drewna. Soft: 3ds max, Fstorm, Photoshop i Marvelous Designer, Substance Painter, których używałem po raz pierwszy. Pozdrawiam ! Link to post Share on other sites
Gajowy 155 Posted August 25, 2017 Share Posted August 25, 2017 Na fronta! Dużo w tym wszystkim skanów? Link to post Share on other sites
genitalius 300 Posted August 25, 2017 Share Posted August 25, 2017 przepiekne Link to post Share on other sites
Artuur 13 Posted August 25, 2017 Share Posted August 25, 2017 ogień, wyszło mega. Link to post Share on other sites
Araiel 145 Posted August 25, 2017 Share Posted August 25, 2017 Ja tak samo jak i poprzednicy jestem zachwycony finalnym efektem. Genialnie to wyszło! Też jestem ciekaw tego ile z tego to skany i jak były przetwarzane? - sam obecnie staram się coś tam działać z fotogrametrią więc wszelkie porady od profesjonalistów są dla mnie na wagę złota :) Do tego te obiekty to ręcznie były rozkładane? Czy też może masz jakiś magiczny sposób na rozrzucenie ich w scenie/połączenie w takie naturalnie wyglądające zbiory? Link to post Share on other sites
Ania 1,540 Posted August 26, 2017 Share Posted August 26, 2017 Pięknie to wygląda. Link to post Share on other sites
hcpiter 438 Posted August 27, 2017 Author Share Posted August 27, 2017 Dziękuję za wszystkie komentarze ! Jeżeli chodzi o skanowanie modeli/ fotogeometrię to nie używałem tej techniki. Jedyne skany to textury :) Jeżeli zaś chodzi o rozkładanie map to niestety nie mam magicznego sposobu. Na szczęście obiekty, które rozkładałem nie są skomplikowane i poszło to dość szybko tym bardziej, że nie rozkładałem wszystkich modeli tylko kilka :) Przy okazji dodaję siatkę dla zainteresowanych. Pozdrawiam! Link to post Share on other sites
damian85osg 190 Posted August 30, 2017 Share Posted August 30, 2017 front ode mnie bez dwóch zdań :) Link to post Share on other sites
michalo 1,478 Posted August 31, 2017 Share Posted August 31, 2017 Piękny render! Aż nie można się napatrzeć. Link to post Share on other sites
KLICEK 3,051 Posted August 31, 2017 Share Posted August 31, 2017 slicznosci :) Link to post Share on other sites
boni0 68 Posted September 4, 2017 Share Posted September 4, 2017 Widzę, że martwa natura w modzie. Świetna praca :) Link to post Share on other sites
olaf 4,029 Posted September 4, 2017 Share Posted September 4, 2017 o szacun, piekne. Mozesz podac jakies liczby? Jak z renderingiem i le czasu zjadlo szykowanie modeli i tekstur, dane karty kredytowej itp ;) Link to post Share on other sites
McGavish 331 Posted September 4, 2017 Share Posted September 4, 2017 Poezja, Panie, poezja! Link to post Share on other sites
hcpiter 438 Posted September 4, 2017 Author Share Posted September 4, 2017 Dzięki Panowie ! Cieszę się, że przypadło do gustu :) Jeżeli chodzi o czasy to najdłużej zeszło mi nad materiałami- rozkładanie map pod Substance Painter`a i jego ogarnięcie, ponieważ pierwszy raz w życiu tego programu używałem.Modele są dosyć proste, więc nie trwało to długo. Ogólnie pracowałem nad scenką kilka weekendów, bo nie zawsze miałem wolny czas i ochotę by po godzinach siedzieć przy kompie :) Karty kredytowej niestety nie posiadam, więc numerów nie podam, ale za to mogę podać pin do telefonu ;) Pozdrawiam ! Link to post Share on other sites
peter_f 580 Posted September 15, 2017 Share Posted September 15, 2017 Ja pierdzielę!!! Mistrz!!!! Link to post Share on other sites
MaxymilianMax 210 Posted September 16, 2017 Share Posted September 16, 2017 mysle ze render Coroną nie wyszedłby tak ładnie ;) juz bardziej jakość Mental Ray mi to przypomina. Super kompozycja i kolorki :) Fajnie bylo by zobaczyc RAW render bez PSa :) Link to post Share on other sites
hcpiter 438 Posted September 20, 2017 Author Share Posted September 20, 2017 Dziękuję ślicznie za fronta i komentarze ! :) Raw render praktycznie identyczny, ponieważ używając Fstorm`a staram się ustawiać wszystko za pomocą "tone mapped" i dobieraniem odpowiednich LUT`ów aby postpro było jak najmniej. Ogień i pył dodany został w PSie bo łatwiej i szybciej :) Pozdrawiam Link to post Share on other sites
ezils 145 Posted September 21, 2017 Share Posted September 21, 2017 Naprawdę to jest mega kozackie. Nie siedzę w 3D, ale potrafię docenić :) Gratulacje! Link to post Share on other sites
Mirkowaty 49 Posted September 25, 2017 Share Posted September 25, 2017 Witam, można się spytać o czasy renderingów i na jakim sprzęcie było liczone? Link to post Share on other sites
Pawelkos 280 Posted September 25, 2017 Share Posted September 25, 2017 Kompozycja, kolorki bardzo ladnie, plastycznie swietnie i milo sie na to patrzy:). Wszyscy tu zachwalaja(i slusznie ;)) to ja sie tylko przyczepie do shaderow cytryn, brak tam widocznego SSS i wyszly dosc plastikowo ;P. Ale tak poza tym to super:) Link to post Share on other sites
hcpiter 438 Posted October 2, 2017 Author Share Posted October 2, 2017 Dziękuję za komentarze ! Czas renderingu głównego ujęcia to 15-25 min w rozdzielczości 2000px. Obrazki z dof`em były w mniejszej rozdziałce dla tego tez czas był krótszy tak z 10-15 min. Renderenowane na dwóch Titan x pascal. Jeżeli chodzi o materiał cytryn to trafna uwaga ! Również uważam, że trochę średnio wyszły :) Pozdrawiam Link to post Share on other sites
pionix 482 Posted October 2, 2017 Share Posted October 2, 2017 Piękny klimat. Normalnie czuć gęstość powietrza:) Link to post Share on other sites
Mirkowaty 49 Posted October 5, 2017 Share Posted October 5, 2017 dziękuję za odpowiedź, no i zazdroszczę tych dwóch Titanów :) Szkoda, że Fstrorm ma ostatnio jakieś kłopoty z prawami autorskimi i nie ma jak nabyć licencji. Ale może gość się z tego wykaraska jakoś, choć czuję, że jako były pracownik i twórca renderera Octane jednak trochę z niego zaczerpną i może być z tego większy smród. Oby nie bo to naprawdę tania i dobra alternatywa dla Octane, który już zbliża się do granicy 1000$ powoli. Pozdrawiam i gratuluję pracy. Link to post Share on other sites
Akierek 156 Posted October 16, 2017 Share Posted October 16, 2017 O kurde :O Przeciez to jest rewelacyjne! Swietnie sie na ta martwa nature patrzy :) Link to post Share on other sites
Recommended Posts