Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam pytanie - czy ktos z Was zetknal sie z przypisywaniem textur do drzwi lub okien itd - chodzi mi o standardowe obiekty w pasku Create - Windows/Doors etc. Otoz mozna tam edytowac te np. drzwi otwierac je itd ale tego obiektu nie da sie rozdzielic na facey i przypisac odpowiednim odpowiednie texturki... A wiec jak przy zachowaniu funkcjonalnosci jak np. otwieranie dzrwi w opcjach drzwi pokolorowac futryne na jeden kolor a same drzwi na inny? Moze ktos to juz przerabial.. ?

To samo dotyczy okiem jak sprawic aby szyba byla przezroczystA?

Pozdrawiam i dziekuje

Penny

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 970
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

dodac modyfikator edit poly i przypisac odpowiednim elementom inne ID pozniej dodac do obiektu material Multi-sub i do odpowiednich slotów odpowiadajacym innym ID dodac materialy / textury ...

nie wiem mozliwe ze obiek juz ma oddzielne ID dla kazdego elementu ... na poczatku przypisz ten materaial Multi Sub i pozmieniaj kolory w poszczegolnych materialach ... zobaczysz ktore do ktorego ...

Napisano
  • Autor

nie wiem mozliwe ze obiek juz ma oddzielne ID dla kazdego elementu ... na poczatku przypisz ten materaial Multi Sub i pozmieniaj kolory w poszczegolnych materialach ... zobaczysz ktore do ktorego ...

Wlasnie i kto by na to wpadl.. ze wszystko bylo juz za mnie zrobione:) Tzn ze materialy miale juz oddzielne ID i pozostalo przydzieliic material multi/sub i kolory...

Dziekuje za pomoc..

A tak na marginesie to mam nadzieje ze przy 20 roznych oknach w tej samej scenie ID nie beda sie gryzly jesli kazde okno bedzie mialo inne kolorki :)

Napisano

z ciekawosci zajzalem do helpa ...

Material ID Window/Material Component

1 Front Rails

2 Back Rails

3 Panels (glazing), with 50% opacity

4 Front Frame

5 Back Frame

z reszta zajzyj do helpa ...

3d max reference > creating geometry > Creating architectural objects > ....

Napisano
  • Autor

takie proste.. az glupio.. no nic.. Dzieki BARDZO!!!

a tak na marginesie zajmujesz sie architektura? wizualkami....? moze zawodowo?