Napisano 8 Kwiecień 200321 l Witam Tak sobie myślę nad zakupem jakiegoś skanera przeglądałem parę rzeczy na ten temat i zaczęła zastanawiać mnie jedna rzecz - wpływ maks. rozdzielczości optycznej na jakość skanów. Znalazłem na chipie test w którym najlepiej wypada model z rozdzielczością 600 x 1200, gorzej wypadły natomiast te z 1200 x 2400, czy 2400 x 4800, więc jaki wpływ ma ta rozdzielczość na jakość, a może te rozdzielczości są tylko teortyczne ? Tak na logikę wydaje mi się, że im większa rozdzielczość tym skan powinien być lepszy ale chociażby z tego testu nic takiego nie wynika. Jakby ktoś coś wiedział na ten temat najepiej z własnego doświadczenie to proszę o odpowiedź. ps. nie uznaję chipa za wyrocznię ale wyników z kosmosu raczej nie biorą Pozdrawiam [Edited on 8-4-2003 by Weles]
Napisano 8 Kwiecień 200321 l Od zawsze jest tak ze skaner oferujacy wyzsza rozdzielczosc optyczna teoretycznie zeskanuje obraz lepszej jakosci. Dlaczego teoretycznie? Bo nie tylko od rozdzielczosci to zalezy. Wazne sa jeszcze dwa parametry czyli: - Glebia bitowa (glebia kolorow) - im wiecej bitow koloru rozpoznaje skaner - tym wiecej detali jest w stanie wiernie odwzorowac - na chlopski rozum: jesli skaner skanuje w 48 bitach to przy konwersji na 24bitowy RGB - \"ma z czego redukowac barwy\" - Gestosc optyczna wyrazana w parametrem D. Im wyzsza wartosc gestosci optycznej np. 3,5 D i wiecej - tym wieksza precyzje a tym samym jakosc oferuje skaner. Dokladniej Ci tego nie wyjasnie, bo sam dawno nie zagladalem do szkolnych notatek:) Faktem jest ze producenci skanerow \"domowych\" raczej nie podaja gestosci optycznej w swoich modelach! Mnie osobiscie wystarczy rozdzielczosc 600x1200, wazne aby skaner poprawnie rozpoznawal palete barw oraz roznice pomiedzy ich nasyceniem (odcieniem) Aby to sprawdzic, najlepiej posiadac odpowiedzni wzorzec zawierajacy palety barw i odcieni szarosci, stosownie pogrupowane... Taki wzornik dostarczany jest np. z pakietem COREL DRAW. Wyglada jak zdjecie, wystarczy wlozyc do skanera i zobaczyc na ekranie jak sa rozpoznawane barwy i odcienie po zeskanowaniu i wtedy masz prosta odpowiedz - kupic czy nie kupic! TEgo typu wzorniki oczywiscie maja panowie, testujacy skanery w czasopismach. Osobiscie preferuje sprawdzone marki skanerow np. Agfa, HP, Microtek, Canon, pozostale Plustki, Mustki i inne \"tajwany\"... jakos mnie nie przekonuja - bo juz kiedys sie zawiodlem. Nalezy brac pod uwage jeszcze jedna rzecz, o ktorej jakos nikt nigdy nie wspomnial - mianowicie TRWALOSC i STABILNOSC pracy toru przesuwu elementow skanujacych - tutaj z pewnoscia warto zaufac renomowanym producentom. Jak to sprawdzic? Zeskanowac np. rysunek techniczny A3 - na dwa razy, jesli bez zadnych korekt \"kreski\" iobydwu skanow idealnie sie pokrywaja nawet po dlugim czasie uzytkowania, swiadczy to o wysokiej sprawnosci i precyzji machanizmu przesuwu. to tyle. pozdr Marek A w tych testach Hmmm ? moze te skanery z wyzszymi rozdzielczosciami byly jakiejs \"dupawej\" firmy? :) [Edited on 8-4-2003 by MareG]
Napisano 8 Kwiecień 200321 l Autor Dzięki za odpowiedź Poprzęglądałem troszkę więcej testów i zauważyłem, że gęstość optyczną podaje chyba tylko Agfa więc nijak to można traktować jak jakieś kryterium do porównania z modelami innych firm, z głębią kolorów jest troszkę łatwiej bo praktycznie każdy nowy skaner ma 48bit. Najbardziej zróżnicowanym parametrem pozostaje rozdzielczość optyczna (może i gęstość optyczna ale tego nie sposób się dowiedzieć) choć słusznie zauważyłeś, że ona o jakości też nie decyduje - jest tylko składową całości. MareG a co sądzisz o Epsonie? Wymieniłeś kilka firm ale nie znalazł się tam Epson ( może celowo ? :) ), a konkretniej to może wiesz coś więcej o tym modelu ? http://pcworld.pricegrabber.com/search_techspecs.php/masterid=604621/ut=d96166a3e9e8cf7f Parametry wyglądają zachęcająco: 1600x3200, głebia kolorów 48/48, w teście wypadł bardzo dobrze, cena przyzwoita, tyle że ja za bardzo się na tym nie znam, a już napewno nie miałem z tym do czynienia więc jakbyś miał jakieś opinie na ten temat to chętnie wszystkich wysłucham :) Pozdrawiam ehh właśnie przeczytałem ile to u nas kosztuje, na zachodzie ok. 150$, u nas... ok. 1000zł normalnie qrwa żyć nie umierać... [Edited on 8-4-2003 by Weles]
Napisano 9 Kwiecień 200321 l ja mam i polecam musteka beatr paw 2400CU + glebia 48, optyczna 2400x4800 - chyba,bo juz nie pamietam ,a w papierach ni chce mi sie szukać. a i rozdzieloczosc podają wszystki firmy tylko że niechętnie, ale z tego co pamiętam to w www.komputronik.pl jest podawana optyczna. jak mozesz to zwróc uwage tez na czas skanowania, bo niektóre moga doprowadzić do nerwicy jak jeden prosty skan w niskiej rozdzilczoasi robią dłuuuuuuugo.
Napisano 9 Kwiecień 200321 l Originally posted by Weles MareG a co sądzisz o Epsonie? Wymieniłeś kilka firm ale nie znalazł się tam Epson ( może celowo ? :) ), a konkretniej to może wiesz coś więcej o tym modelu ? http://pcworld.pricegrabber.com/search_techspecs.php/masterid=604621/ut=d96166a3e9e8cf7f Parametry wyglądają zachęcająco: 1600x3200, głebia kolorów 48/48, w teście wypadł bardzo dobrze, cena przyzwoita, tyle że ja za bardzo się na tym nie znam, a już napewno nie miałem z tym do czynienia więc jakbyś miał jakieś opinie na ten temat to chętnie wszystkich wysłucham :) [Edited on 8-4-2003 by Weles] No wlasnie zapomnialem o Epsonie i Umaxie, tez przeczytalem najnowszy test w PCWK i epson niezle pozamiatal konkurencje. Cena niestety troche odstrasza, gdybym mial kupic skaner w takiej cenie to prawdopodobnie zasugerowalbym sie tym testem i udalbym sie do sklepu z wspomnianym wzornikiem, przetestowal i zakupilbym wlasnie ten model :) Ja mam Canona N650 U - ten superplaski skanujacy przez LEDy zamiast tradycyjnej l\"swietlowki\" - mnie to wystarcza, jakosc takze dobra. W razie czego mam kolege z profesjonajna Agfa - pod reka :cool: pozdr Marek
Napisano 9 Kwiecień 200321 l a zapomnialem moj kosztiowal okolo 500(chyba kupowalem go w wakacje) ma 38 mm grubiosci( ledy jak u Marka-nie wiem jak odmieniać, sory)i tez ejstem z nieo zadowolny, ale MegeG ma racje idz z testem dio sklepu i porównaj ceny do jakości, potem to domu, przemyśl i mozesz kupowac.
Napisano 9 Kwiecień 200321 l Autor Dzięki panowie za pomoc Jak mi wpadnie więcej kasy to zapewne wybirę tego Epsona (może ktoś się orientuje czy można dostać to cudo na WGK, a jak tak to za ile ? ), w przeciwnym razie poszukam czegoś w podobie do modelu saygon-a (na chip T10 Twój model ma drugą w kolejności jakość skanów natomiast duuużo gorzej wygląda to w przypadku prędkości, ale to w sumie mniej ważne, a i w innych testach wypada nieźle). Pozdrawiam
Napisano 9 Kwiecień 200321 l Originally posted by Weles Dzięki panowie za pomoc Jak mi wpadnie więcej kasy to zapewne wybirę tego Epsona (może ktoś się orientuje czy można dostać to cudo na WGK, a jak tak to za ile ? ), w przeciwnym razie poszukam czegoś w podobie do modelu saygon-a (na chip T10 Twój model ma drugą w kolejności jakość skanów natomiast duuużo gorzej wygląda to w przypadku prędkości, ale to w sumie mniej ważne, a i w innych testach wypada nieźle). Pozdrawiam niestety, ale co jak co demonem szybkosci to on nie jest:-(, ale jakością to wynagradza.