Napisano 4 Luty 200520 l Cze wszystkim :) W maxie już troche siedzę, ostatnio trafiłem na dwa problemy: 1) Bawiąc się reaktorem zauwazyłem, że czasami obiekty przez siebie przenikają, w jednym przypadku gdy na siebie nachodzą, a w drugim... no właśnie nie wiem dlaczego :(. 2) Chciałem zrobic efekt szmacianej lalki... tylko postaci się kości "połamały" :D (rozłonczyły sie) Jak to wyeliminować? 3) Słyszłem że w reaktorze da się animowć tkaniniy... ale jak? :D Pozdrawiam Generał Tatarin
Napisano 4 Luty 200520 l Autor Coś dla poczatkujących, co można zrobić za pomocą reaktora (atomowego): http://general_tatarin.w.interia.pl/klocki.avi -około 0,6mb
Napisano 5 Luty 200520 l 1) jest to kwestia kilku rzeczy... po prierwsze collision tolerance w ustawieniach skali symulacji, po drugie ilość próbek,sampli (Substeps) no i po trzecie sposób przeliczana kolizji obiektu... (np. Convex Hull, Concave Mesh) 2) polecam poczytać o rag doll w helpie 3) - przypisujesz do obiektu modyfikator reactor Cloth - dodajesz go do kolekcji tkanin (Cloth collection) - jakieś obietky z którymi ma kolidować, ew. obiekty kontrolujące ruch szmatki - odpalasz symulację :)
Napisano 6 Luty 200520 l czy jest czy nie ma, to zależy od wersji maxa KajtomatO. Skoro Generał Tatarin pytał o efekt szmacianej lalki, to przypuszczam, że pytał właśnie o Rag Doll i że u niego jest.