Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Smooth w majce to jest moje utrapienie. Nie moge dojsc do tego gdzie w majce jest cos podobnego do smoothing groups w maxie. Chodzi mi o to zeby jedne poly byly wysmoothowane razem a inne osobno.

Edit:

Nie chce zakladac nowego watku wiec zapytam tutaj, gdzie w majce jest mirror ? :O Bo ten polygon/mirror geometry dziala troche dziwnie gdyz laczy nowy, symetryczny obiekt ze starym.

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Jesli chodzi o drugie pytanie to zrob Duplicate ze zmiennym translate w tym przypadku chciac miec duplikat na osi Z zmieniamy wartosc w ostatnim polu 0.0000 na 1.0000 lub -1.0000 z zaznaczonym obiektem.

Napisano

do pierwszego to poszukaj w helpie cos o "hard edge" tak powinno to sie nazywac z tego co wiem jest to tak samo rozwiazane jak w XSI

Napisano

co do pierwszego to z tego co wiem to nie ma czegos takiego w mayi. ale jesli myslimy o tym samym, to mozesz po prostu sam zaznaczyc, ktore polygony chcesz wygladzic, ew. wrzucic je do quick selection sets, zeby szlo je latwo wybierac i wtedy na konkretne zestawy dac smooth.

co do drugiego to uzyj mirror cut bez odznaczonego combine meshes lub zrob tak jak Rascal mowil - normalnego duplicate, chociaz ja radze zamiast zmieniac translate dac ujemny scale, po uprzednim ustawieniu pivot pointa. wtedy nie bedziesz miec poprzesowanego o ta jedna jednostke skopiowanego obiektu.

pzdr.

Napisano
  • Autor

Niestety hard/soft edge nie do konca dziala dobrze, obiekt i tak zostaje kanciasty (obrazek nr 1)

A co do sposobu dirta wydawal mi sie dobry ale cos chyba tez nie do konca dziala dobrze (obrazek nr 2) :/

Nie wiem juz co robic zeby sobie wysmoothowac ladnie jakis obiekt, nei chce za kazdym razem bevalowac krawedzi lub konwerstowac na sub-d.