mariusz_b Napisano 22 Luty 2005 Napisano 22 Luty 2005 Witam, mam pytanie: Znacie program, który umożliwia jednoczesną zmianę jakości kompresji wielu plików? Chodzi o to, że mam dużo (~200) plików graficznych zapisanych jako "still" i chcę je poddać kompresji grupowo (co zaoszczędzi sporo czasu), a nie każdy osobno. Najlepiej gdyby program był darmowy i dostępny w internecie. ps. z góry dzięki za pomoc.
Chalek Napisano 22 Luty 2005 Napisano 22 Luty 2005 Chyba w ACDSEE sie da, albo z batcha w Photoshopie.
mariusz_b Napisano 22 Luty 2005 Autor Napisano 22 Luty 2005 Dzięki za szybką odpowiedź. Tylko dziwi mnie jedno: dlaczego ten sam obrazek kompresowany tą samą metodą (LZW) w photoshop-ie ma rozmiar 200kb, a acdsee 500kb? Chyba nie ma to żadnego związku, z tym, że mam wersję trialową acdsee 7.0
SimeN Napisano 22 Luty 2005 Napisano 22 Luty 2005 Gdyby kompresja zalezala od tego czy wersja jest trial czy full to by bylo ciekawie. Pomyslcie jakby w demo max'a bylo ograniczenie np do 10k polygonow :P Dlatego uwazam, ze powodem jest albo jakosc, albo po prostu 'system' kompresowania obydwu progow. pozdro ^^
mariusz_b Napisano 22 Luty 2005 Autor Napisano 22 Luty 2005 Jakość jest identyczna (przynajmniej z założenia powinna- przy "takich samych" kompresjach LZW). System kompresowania jest stały i niezmienny- LZW. Natomiast dziwna jest tak duża różnica wielkości pliku, przy zerowej różnicy jakości. EDIT: Co do różnic w jakości w różnych wersjach programu: np. kiedyś były wersje trialowe div`x pro (nie wiem czy jeszcze teraz trial to obejmuje) ale kompresowały lepiej niż zwykłe, a z tym nie wiem jak jest :/ ___ już 150 plików "przeorałem" ręcznie.... Dzięki za odpowiedzi.
Muzzy Napisano 22 Luty 2005 Napisano 22 Luty 2005 Ja poleciłbym programik IrfanView : http://www.irfanview.com Oprocz tego ze posiada coś takiego jak "przetwarzanie wsadowe" :) to masz tam płynną regulację stopnia kompresji oraz algorytmu kompresji. Oczywiscie jest darmowy :D Serdecznie polecam.
mariusz_b Napisano 23 Luty 2005 Autor Napisano 23 Luty 2005 Dzięki za pomoc, ale... już wszystkie pliki przerobiłem ręcznie :|
Rekomendowane odpowiedzi