Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Problem leży nie tyle we wczytywaniu zewnętrznego swf-a co w jego usuwaniu. Mamy następującą sytuację:

Po kliknięciu na button wczytuję zewnętrzny plik swf, w tym celu do przycisku przypisuję kod:

on (release) {

createEmptyMovieClip("mc_load", 1);

mc_load.loadMovie("xeno.swf");

mc_load._x = 100;

mc_load._y = 100;

}

Następnie, jeżeli chcę po kliknięciu na inny przycisk w to samo miejsce wczytać inny swf wystarczy, że w kodzie zmienię nazwę doceloweco pliku, ale jaki kod należy przypisać do przycisku, w wyniku którego zawartość wczytanego do 'mc_load' swf-a zostanie usunięta z ekranu.

teoretycznie mogę powtórzyć kod wczytując pusty plik, jednak napewno odpowiedzią na ten problem jest jakiś prosty kod.

Tomku, może Ty ? ;)

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Mysle, ze cos takiego pomoze:

on (release) { 
removeMovieClip("mc_load"); 
} 

Ale moze nie zrozumialem do konca problemu, bo rozwiazanie wydaje sie za proste ;)

Napisano
  • Autor

otóż, widzisz... zrozumiałeś go doskonale i rozwiązanie jest rzeczywiście proste, ale ja się kompletnie na stworzeniu pod tytułem flash nie znam ;)

Poraz kolejny, Wielkie dzięki. Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

żeby nie było, że za proste. Czy da się zdefiniować warstwę na której zostanie utworzony 'mc_load' ? ładowane swf-y posiadają tła, które przesłaniają mi część elementów. Wydaje mi się, że flash domyślnie ładuje je na najwyższy layer, co i jak to zrobić ?

Napisano

Warstwe, czyli poziom definiujesz cyfrą "1" przy 'CreateMovieClip'. Jesli czesc obiektow chcesz miec ponad ladowanym swf'em, to wrzuc na glowny timeline zamiane ich poziomu. Ja to robie jakos tak:

mc.swapDepths(2);

Napisano
  • Autor

Zmieniłem koncepcję ładowania. Teraz po przyciśnięcu buttona swf-y będą ładować się do pustego mc z instance name 'mc_load' :

on (release) {   
loadMovie("bristol.swf", _root.mc_load);   
mc_load.onLoad = function()   
{   
this.onRelease = function() {   
this._visible = false;   
}   
}   
}  

Problem jest następujący, chcę aby po zakończeniu załadowania do 'mc_load' wczytał się 'engtable.swf' do 'load_engtable'. Kod będzie wyglądał podobnie, ale co należy dodać, aby wstrzymać ładowanie do 'load_engtable'.