Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Panowie i Panie!

Czy ktoś mógłby mnie nakierować na trop tego, co robię źle.

Mam taką wyrenderowaną scenkę: http://republika.pl/rendery_gi/render02.jpg

Dlaczego obszar po lewej stronie, który jest wypalony przez światło które za nim się znajduje, w ogóle nie odbija się w taki sposób w podłodze? Odbija się właściwie sama geometria, tak jakby bez tych efektów powstałych w wyniku działania GI.

VRAY, rendering za pomocą Irradiance map. Światłem jest Skylight.

• Odpowiedzi 7
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Napisano

Wszystkie materiały są VRay-owe.

Skylight też jest VRay-owy.

Tak się zastanawiam, że tu chyba po prostu brakuje speculara na podłodze... jak go uzyskać (takie mocne odbicie światła od błyszczącej powierzchni)?

Napisano

daj screena z maxa bo teraz jakoś pomysłu na rozwiązanie tego nie mam spróbuj jszcze tam walnąć VrayLight'a. Ja osobiście jeszcze się z takim czyms nie spotkałem ale mówie pokaż screena bo nie wiem w jaki sposób SkyLight to tak oswietlił

Napisano

Nie wiem, czy screen cokolwiek tu pomoże... Rzuty są strasznie zamotane, niewiele na nich widać.

Zresztą tu nie ma nic szczególnego, to jest po prostu box z wyciętymi fragmentami na "okna". Jedno z tych wycięć jest widoczne na renderingu.

Ogólnie chodzi mi po prostu o uzyskanie efektu bliku-speculara na podłodze, takiej jakby jednej wielkiej plamy światła...

Dodałem światło VRay-owe, ale niewiele zmieniło.

Napisano

Mam jeszcze jedno pytanie.

Po przestawieniu w ustaiweniach Reflection materialu Glossiness z 1.0 na 0,8 czas renderingu wydluzyl sie dziesieciokrotnie. Czy mozna jakos przyspieszyc render?