Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam Panowie i Panie!

Czy ktoś mógłby mnie nakierować na trop tego, co robię źle.

Mam taką wyrenderowaną scenkę: http://republika.pl/rendery_gi/render02.jpg

Dlaczego obszar po lewej stronie, który jest wypalony przez światło które za nim się znajduje, w ogóle nie odbija się w taki sposób w podłodze? Odbija się właściwie sama geometria, tak jakby bez tych efektów powstałych w wyniku działania GI.

VRAY, rendering za pomocą Irradiance map. Światłem jest Skylight.

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 995
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Czy wszystkie materiały sa Vrayowe i przerzuć się na VrayLight albo reszte standardowych Vray ma swojego SkyLighta

Napisano
  • Autor

Wszystkie materiały są VRay-owe.

Skylight też jest VRay-owy.

Tak się zastanawiam, że tu chyba po prostu brakuje speculara na podłodze... jak go uzyskać (takie mocne odbicie światła od błyszczącej powierzchni)?

Napisano

daj screena z maxa bo teraz jakoś pomysłu na rozwiązanie tego nie mam spróbuj jszcze tam walnąć VrayLight'a. Ja osobiście jeszcze się z takim czyms nie spotkałem ale mówie pokaż screena bo nie wiem w jaki sposób SkyLight to tak oswietlił

Napisano
  • Autor

Nie wiem, czy screen cokolwiek tu pomoże... Rzuty są strasznie zamotane, niewiele na nich widać.

Zresztą tu nie ma nic szczególnego, to jest po prostu box z wyciętymi fragmentami na "okna". Jedno z tych wycięć jest widoczne na renderingu.

Ogólnie chodzi mi po prostu o uzyskanie efektu bliku-speculara na podłodze, takiej jakby jednej wielkiej plamy światła...

Dodałem światło VRay-owe, ale niewiele zmieniło.

Napisano

Hmm... potestuje u siebie może cos wymysle. Nie wykluczone ze jest to normalne ale mi poprostu nigdy się nie zdarzyło na to trafić.

Napisano
  • Autor

Mam jeszcze jedno pytanie.

Po przestawieniu w ustaiweniach Reflection materialu Glossiness z 1.0 na 0,8 czas renderingu wydluzyl sie dziesieciokrotnie. Czy mozna jakos przyspieszyc render?