Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam, jak w temacie, zaczynam sie bawic grafika 3d .

Jaki program polecilibyscie mi jako poczatkujacemu do tworzenia 3 wymiarowych obiektow (chodzi mi o ludzi)

W chwili obecnej raczkuje w Poserze 5.

Ktory z programow tego typu (tworzenie/animacja obiektowy \"żywych\") jest w tej chwili na rynku najlepszy ?

Pozdrawiam

tomek

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

3ds nax, jak sądze

Napisano

Hmm...

Poser jest troche dziwny.. z kilku wzgledow..

1. Ty nie modelujesz czlowieka, a tylko ustawiasz parametry

2. Ma wiele bugów, np po nalozeniu ubran i zmianie pozy, cialo przeswituje przez ubranie

3. To samo tyczy sie u faceta jesli chodzi o penisa... jesli go włączysz.. wystaje ze spodni :)

4. Na poczatek proponuje wlasnie 3dsmax... Mozesz zrobic trick, ze ZAPROjektujesz sobie postac w POSERze, a potem eksport do 3dstudio.. (ap. wlosy nie chcą sie eksportowac!!!).. i w 3dstudio nakładasz materiały, animujesz (Charakter Studio)... ale zeby robic takie cos, musisz koniecznie poznac podstawy.... Proponuje zapoznac sie w studio z takimi pojeciami jak... obiekty, spliny, vertexy, face\'y.... a pozniej zabawa z modyfikatorami.. najwazniejsze...

BEND. TWIST, TAPER, edit spline, edit mesh, edit polu, UVW MAP...

Ew. proponuje jakąs knige.. Fajne są z HELIONA, tylko ze drogie jak diabli.. od 80 zł w góre.

Gdy uznasz, ze eksportowanie to troche za proste.. mozesz wymodelować czlowieka samodzielne w 3dsmaxie.. Wg mnie, najprostrza metoda przedstawiona jest tutaj...

http://www.max3d.pl/tutoriale/kurs10/krok1.htm

Powodzenia!

Napisano

najlepszy jest 3dsmax :) i nic tego nie przebije :D

btw: a widział ktos Poser\'a 5.0 :D

Napisano

Ja Ci polecam Softimage XSi ponieważ oryginałka do zastosowań domowych jest bezpłatna....

... no i chodzi na Linuxie...

a jak masz Windowsa i stać Cię na 3d Maxa to spoko... (nigdy nie polecam piratów..)

Poser jest dobry do tworzenia blueprintów ale nie polecam go bo wywala siatkę po imporcie do maxa i dalsza zabawa z CS a szczególnie z Physic nie ma sensu bo musiałbyś mieć High-Endowy sprzęt aby wygładzić dobrze siatkę...

Proponuję naukę Surface modelingu - tutorial masz zarówno w Maxie jak i w Softimage albo naukę BoxModelingu i PolyModelingu....

Nauka wcale nie jest trudna a efekt lepszy niż z Posera....

pozdrawiam[piwo]

Napisano

blender, cinema, lightwave 5(najlepsza), 3dmax, character studio do maxa dobra rzecz... :)