Napisano 25 Kwiecień 200520 l Witam Ja dopiero zaczynam zabawe z grafiką 3D i jestem w tym temacie zielony... Potrzebuje pomocy w jednej sprawie otóż: chciałbym zrobic nieduże logo dla mojego kolegi, wymysliłem ze była by to taka nieduza planetka np. Ziemia i zeby wokoł niej kreciłsie tekst jesgo Ksywka Bardzo prosiłbym o porady jak to zrobić. Z gory dziekuje Rafał Ps. moj nr. gg 2743290
Napisano 25 Kwiecień 200520 l Witam, 1) Stwórz sferę, oteksturuj ją 2) Stwórz tekst, wytłocz go 3) Wygnij tekst tak, aby pasowal do krzywizny okręgu, po którym będzie latał 4) Ustaw punkt obrotu tekstu w środku sfery 5) Włącz Auto Key 6) Przesuń suwak czasu do 50 klatki i obróć tekst o 180 stopni wokół osi obrotu 7) Teraz przesuń do 100 klatki i obróć o następne 180 stopni w tym samym kierunku (powrócisz do pozycji wyjściowej, obiegając całą orbitę) 8) Wyłącz Auto Key i odtwórz animację To oczywiście najprymitywniejsza metoda, ale powinna dać efekt o który Ci chodzi. Jednak sugerowałbym, abyś coś sobie poczytał, np. tutoriale dołączone do 3ds, lub jakąś książkę. Osobiście doradzam (jeśli chcesz się zająć 3ds na poważnie) "3ds max 5. Projekty i Rozwiązania" wydaną przez Helion. Kosztuje 99 zł, ale w/g mnie warta jest każdej złotówki.
Napisano 25 Kwiecień 200520 l a jakby kolega nie wiedzial, to: wytloczenie -> modyfikator Extrude wygiecie -> modyfikator Bend punkt obrotu -> Pivot Point teraz wystarczy poszukac w Helpie maxa (znasz chyba angielski) i znalezc dodatkowe informacje o uzywaniu tych narzedzi :)
Napisano 25 Kwiecień 200520 l hmm nie wiem jak ustawic tego punktu obrotu tekstu,tak by sie obracal wokol planety :/ mi sie obraca wokol wlasnej osi :(
Napisano 26 Kwiecień 200520 l Jeśli jeszcze nie znalazleś jak przesunąć pivot point, to na listwie z prawego boku ekranu, tam gdzie masz zakładkę do tworzenia (create) różnych rzeczy jest też zakładka hierarchy, a w niej jednym z pierwszych przycisków jest "affect pivot only". Klikasz ten przycisk, pojawi Ci się wtedy (w polach widokowych) taki inny układ współrzędnych, przesuwasz go gdzie chcesz (czyli w obecnym wypadku do środka kuli), ponownie klikasz na "affect pivot only" aby go odznaczyć i gotowe, przemieściłeś własnie środek układu współrzędnych dla napisu. Aha, to wszystko robisz mając zaznaczony napis. Jakby coś jeszcze było niejasne to pisz Pozdrawiam
Napisano 27 Kwiecień 200520 l Nie ma sprawy :)) Tak przy okazji, to zerknij na tutoriale dołączone do 3ds 7. W dziale animation and effects (czy jakoś podobnie) jest tutorial o robieniu animowanego loga. Myślę, że mogłby Ci się przydać, bo jest to projekt bardzo podobny do Twojego i pokazane jest jak uzyskać parę fajnych efektów (światło wolumetryczne, efekt mgły i parę innych fajnych rzeczy). Pozdrawiam