Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich forumowiczów:-)!

Mam pytanie i prosiłbym Was o fachowe porady, ponieważ osobiscie nie znam sie na tym za rewelacyjnie. Rozpocząłem zabawe z programami 3d i 2d i wiem, że będe ją kontynuował. Mam problem ze wzrokiem dlatego chcę jak najlepiej chronić oczy. Zamierzam zakupić filtr na monitor '19. Nie wiem jaki wybrac dlatego tez czytam opinie i poszukuje fachowych porad. Duzo dobrego slyszalem o filtrach 3M- z tym ze nie wiem jaki model wybrac. Chcialbym maksymalnie zredukowac promieniowanie, natomiast nie chcialbym aby filtr zmienial mi kolory (to znaczy aby nie przyciemnial, na pewno wiecie o co chodzi). Dlatego poradźcie jaki najlepiej wybrac filtr!!!! i moze jak jeszcze najlepiej skonfigurowac monitor, no bo to tez ma olbrzymi wplyw (obecnie posiadam LG F900P).

Z góry dziękuje i pozdrawiam serdecznie,

Pozdrawiam Panpiekny:-)

• Odpowiedzi 11
  • Wyświetleń 2,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Myślałem, że już wszyscy zapomnieli o filtrach, bo współczesne monitory ich nie wymagają.

Zupełnie nie trafiłeś z wątkiem, to powinno się znaleść w wolnych dyskusjach. Dlaczego Architektura ???

Napisano
  • Autor

Dlatego umieściłem ten post tutaj, że sam zacząlem studiować architekture i chcialbym sie dowiedziec czegos na podany temat wlasnie od Architektow czy Studentow Architektury, stad skierowanie mojego pytania wlasnie do Was.

Pozdrawiam Panpiekny

Napisano

skoro pytanie dot. działających w tej branży no więc:

Rozwiązaniem na Twoje problemy i oczekiwania będzie zakup okularów ze stosownym filtrem, przy okazji sobie zbadasz wzrok i ewentualnie coś jeszcze będzie można skorygować szkłami. Poza tym oprawki można sobie wybrać jakieś sexi i jeszcze się podobać dziewczynom podczas pracy przy kompie! (brzmi chyba nieco absurdalnie?!)

Na filtry monitorowe raczej szkoda wywalać kasy w dzisiejszych czasach (są w ogóle jeszcze w sprzedaży?) - już tam Szwedzi dbają o swoje normy w monitorach renomowanych firm!

Okulary dobre polecam.

Pozdrawiam

Marek

Napisano
  • Autor

Wiem ze wspolczesne monitory tego nie wymagaja, tym bardziej sie zdziwilem kiedy w studiu architektonicznym (niezlym naprawde) na wspolczesnych monitorach zobaczylem filtry...niestety nie mialem okazji sie dowiedziec czy i dlaczego sie tam znalazly. Dlatego wlasnie chcialem dowiedziec sie wiecej od Was, od Architektow, na Tym forum!!!

pozdrawiam Panpiekny

Napisano
  • Autor

Witam znowu!!!

Dzieki za propozycje z okularami!!!!Juz je mam!!! Wzrok mam zbadany i dlatego wlasnie nosze okularki, posiadaja wszelkie powloki zabezpieczajace, a czy sa seksji (cholera chyba tak:-) ) Natomiast mimo wszystko przy pracy na kompie w tych okularach i tak odczuwam dyskomfort z moimi oczami!!! Dlatego pomyslalem o dodatkowym filtrze!

Pozdrawiam Panpiekny:-)

Napisano

Jak cię szczypią oczy, to zwiększ odświerzanie w monitorze recomended 100 Hz

I przyciemnij go odrobinę ;)

Napisano
  • Autor

odswiezanie 140 a rozdzielczosc kolo 1600, szczypia caly czas, opcje przyciemnienia rozne byly nic nie daje

pozdrawiam Panpiekny

Napisano

Nie ma rozwiązania, ktróre wyeliminuje zmęczenie oczu w 100%. Dobry monitor, dobrze ustawiony (nie tylko w sensie ustawień, ale też ustawienia wzgledem światła) na przywoitej karcie graficznej wystarcza do komfortowej pracy. Nawet na najlepszym fotelu od długiego siedzenia, będzie Cie d... bolała. 140 w 1600? Niekiepski monitor...

Napisano

oświetlenie jest bardzo ważne. Mnie w biurze zza głowy atakuje swiatło białe - świetlówkowy KOSZMAR, po dłużej niż ośmiu godzinach siedzenia wzrok mam matowy - efekt podobny do pływania pod wodą z otwartymi oczami, bez gogli...

Trochę próbuję załagodzić tą koszmarną atmosferę małą biurową lampką światła żarowego oczywiście - bez tego byłaby katastrofa:\

teraz spadam, bo mi aukcja przeleci...

Pozdr

Napisano

Na 19" monitorze bardzo ciężko pracuje się w rozdzielczości 1600x1200. Literki i ikonki są małe i trzeba mocno wytężać wzrok. Oczywiście jeśli dobrze znasz program to wykonujesz wszystkie czynności odruchowo nie przyglądając się gdzie trafia kursor myszy. Ale pozostaje problem przeglądarek internetowych i samego windowsa. Poprostu wszystko jest za małe. Najlepszym rozwiązaniem jest monitor 22", albo zabawa w zmianę rozdzielczości (dostosowująć ją do wykonywanych czynności).

Pozdrawiam

Napisano

Przez chyba 2 lata pracowałem na 19 w 1600x1200 i jakoś nie miałem problemu z trafianiem w ikonki. Oczywiście 22 lepsze, ale nie przesadzajmy, 19 też ok.