Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

To jest wstęp do modelu metronomu, który chcę zrobić używając NURBS.

NURBS'ów (podstaw) nauczyłem się z tego tutoriala

http://www.max-realms.com/modules/tutorials/nurbsbat.php

Sam model ma wyglądać jak ten oryginał (no prawie:) )

http://www.thepodium.com/accessories_korgMA30.jpg

Mój problem polega na tym, że funkcja CAP surface nie działa to innych spline'ów niż kółka :/ (wszystko robiłem jak w tym tutku, najpierw rysowałem spline'y [kwasraty i kółka, itp, dzieliłem, łączyłem, tak żeby mi wyszedł kształt metronomu], a jak przekonwertowałem do NUBRS to sie nie da zrobic surface żadnego.

Jak wiecie jak to zrobić to napiszcie, albo dajcie link do tutoriala w którym jest to opisane.

W załączniku jest aktualny stan siatki (jeszcze spline).

• Odpowiedzi 10
  • Wyświetleń 1,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Czy to jest 3Ds Max czy mi sie wydaje?:) Bo jesli tak to bez kometarza...:P Zostaw Ten program... on nie nadaje sie do NURBS i poszukaj lepsiejszego;)

Pozdrawiam

Napisano

ja już wiem o czym myśli MohSETH ;) a tak wogóli to co to jest to co chcesz modelować ? termometr ?

Napisano

Co za n00b... widać, że tylko techniawy Ci w głowie... ;]

METRONOM [gr.], taktomierz, przyrząd do dokładnego wyznaczania tempa utworów muz., zbud. 1816 przez J.N. Mälzla; działa na zasadzie wahadła z ruchomym ciężarkiem, którego położenie na wyskalowanym ramieniu wahadła wskazuje liczbę wychyleń na minutę (od 40 do 208), np. oznaczenie (nutka) = 60 wskazuje na tempo, w którym czas trwania półnuty odpowiada 1 sekundzie.

Napisano
  • Autor

tak to jest w 3D Maxie, a za takie odpowiedzi to dziękuje...

o pomoc prosiłem a nie o głupie komentarze :(

Napisano

Sprzedalem Ci najlepsza rade jaka moglbym dac komus kto uzywa 3Ds Maxa przy technike NURBS wiec nie marudz:) wejdz na Rhinoceros i popatrz po Przerobieniu nawet jednego tutka nie bedziesz miec problemow:) A jak chcesz nadal robic w maxie to Ci zdrowia zabraknie...i nie wiem kto Ci pomoze bo watpie zeby ktokolwiek meczyl sie w tym programie:)

Napisano
  • Autor

jaaaa !!!! :D masz jakies linki do dobrych tutoriali żeby sie podstaw nauczyć?

i takie pytanko, w tym Rhino jaki jest render? czy trza będzie eksportować do maxa i w nim tekstury i renderowanie?