Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Odrazu zaznacze ze brazila znam od wczoraj

Fajna sprawa - ale mało tutków wiec mam pytanka

Zrobiłem sobie taką małą scenke testowa - przez otworek wpada do zamknietego pomieszczenia z filarkami swiatło direct(oczywiście brazila) na pierwszy rzut oka jest ok tylko jak wpatrzec sie dokładnie promienie które wpadają do środka odbijają się (bounce=1) ale juz odbite padając na obiekt nie rzucają cienia - dlaczego - moze jakies yustawienia??

2. Gdzie zwiekszyć stopień odbić promieni (nie ilość odbić) obiektów - większe rosproszenie promieni - wiecej swiatła (czyżby tylko photon multiplier energ w zakładce photon map server)

Dzieki za wyjaśnienie

PS: Może znacie jakieś linki dla początkujących \"brazylijczyków\"

1. Przy włączonym luna server, photon map serwel, wszystk

:)

• Odpowiedzi 12
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

JUż tłumacze w czym mam problem

To jest scenka doświadczalna - zamkniete otoczenie - przez okno wpada światło directional - materiały standardowe maxa

1. Pierwsza sprawa to zabarwienie całej sceny - po dobiciu od czerwonych filarów cała scena zrobiła sie czerwona - w jaki sposób moge regulować kolorem odbitego światła - np: chciałbym aby odbicia zawierały mniej koloru materiału od którego się dobiły.

2. Chcąc zwiększyć ilość odbitego światła zwiększyłem photon energy multiplier do 20 (w photona map server - odbicia blisko padającego światła zwiększyły się na tyle ze przy kolumnie są przebarwienia - gdzie zrobiłem błąd chcąc rozjaśnić scene

3. Scena dalej jest \"plamiasta\" mimo że photon in estimate zwiększyłem do 5000 - gdzie błąd

4. Czy dobże rozumiem - diffuse depth - to odległość na jaką mają zostać odbite promienie ( bez względu na to jamie mają zabarwienie) - chce zwiększyć odbicie promieni ale zabarwienie czerwone ma być delikatne i tylko blisko filaru

5. GI moge osiągnąc włączając samo \"luna server\" lub luna server+photon map serwer jaka jest różnica - co dokładnie dają fotonki

Dzieki za wyrozumiałość - i b. prosze o przystępną odpowiedz jak na b. początkującego brazylijczyka

Potrzebne mi to jest do scenki poniżej - próbowałem z brazilem ale lakier zamochodu daje taką mocną poswiate ze widać ją na suficie.

PS: - znacie może jakieś linki z tutkami do GI w brazilu??

MOJE USTAWIENIA:

max 5.0

brazil 1.0

światło:

directional, multiplier 2, indirect on photon map global 100000, pow1,0, brazil shadows

render settings

Brazil Image Sampling, min sample -3, max 0

Brazil luna server

viev rate 20, sec rate 10

Global photon map server

diffuse pepth 100, refl ected depth 3, refracted 3, photon energy 20, photons in estimate 5000, max search radius 50

reszta chyba default

DZIEKI WIELKIE i POZDRAWIAM [piwo][piwo]

Potrzebne mi to jest do scenki poniżej - próbowałem z brazilem ale lakier zamochodu daje taką mocną poswiate ze widać ją na suficie.

Gość User190
Napisano

Jadowniki??? To gdzies niedaleko!! :-D Może mały meeting we wakacje na ogroodkach???

Gość User190
Napisano

A ja niepełnoletni jestem ;)))

Hehe... żartuje, własnie wroocilem z takich warsztatoow!

Gość User190
Napisano

Aleksander - hmm... chamsko, ale madrze... :-))) Najlepiej poproobowac na prostej scenie, przechodzac do coraz bardziej skomplikowanych!!!