Tomasz Kucharz Napisano 21 Maj 2003 Napisano 21 Maj 2003 Witam. Odrazu zaznacze ze brazila znam od wczoraj Fajna sprawa - ale mało tutków wiec mam pytanka Zrobiłem sobie taką małą scenke testowa - przez otworek wpada do zamknietego pomieszczenia z filarkami swiatło direct(oczywiście brazila) na pierwszy rzut oka jest ok tylko jak wpatrzec sie dokładnie promienie które wpadają do środka odbijają się (bounce=1) ale juz odbite padając na obiekt nie rzucają cienia - dlaczego - moze jakies yustawienia?? 2. Gdzie zwiekszyć stopień odbić promieni (nie ilość odbić) obiektów - większe rosproszenie promieni - wiecej swiatła (czyżby tylko photon multiplier energ w zakładce photon map server) Dzieki za wyjaśnienie PS: Może znacie jakieś linki dla początkujących \"brazylijczyków\" 1. Przy włączonym luna server, photon map serwel, wszystk :)
campo Napisano 21 Maj 2003 Napisano 21 Maj 2003 poprosimy o render, w ciemno to sie tylko w totka gra
Tomasz Kucharz Napisano 23 Maj 2003 Autor Napisano 23 Maj 2003 JUż tłumacze w czym mam problem To jest scenka doświadczalna - zamkniete otoczenie - przez okno wpada światło directional - materiały standardowe maxa 1. Pierwsza sprawa to zabarwienie całej sceny - po dobiciu od czerwonych filarów cała scena zrobiła sie czerwona - w jaki sposób moge regulować kolorem odbitego światła - np: chciałbym aby odbicia zawierały mniej koloru materiału od którego się dobiły. 2. Chcąc zwiększyć ilość odbitego światła zwiększyłem photon energy multiplier do 20 (w photona map server - odbicia blisko padającego światła zwiększyły się na tyle ze przy kolumnie są przebarwienia - gdzie zrobiłem błąd chcąc rozjaśnić scene 3. Scena dalej jest \"plamiasta\" mimo że photon in estimate zwiększyłem do 5000 - gdzie błąd 4. Czy dobże rozumiem - diffuse depth - to odległość na jaką mają zostać odbite promienie ( bez względu na to jamie mają zabarwienie) - chce zwiększyć odbicie promieni ale zabarwienie czerwone ma być delikatne i tylko blisko filaru 5. GI moge osiągnąc włączając samo \"luna server\" lub luna server+photon map serwer jaka jest różnica - co dokładnie dają fotonki Dzieki za wyrozumiałość - i b. prosze o przystępną odpowiedz jak na b. początkującego brazylijczyka Potrzebne mi to jest do scenki poniżej - próbowałem z brazilem ale lakier zamochodu daje taką mocną poswiate ze widać ją na suficie. PS: - znacie może jakieś linki z tutkami do GI w brazilu?? MOJE USTAWIENIA: max 5.0 brazil 1.0 światło: directional, multiplier 2, indirect on photon map global 100000, pow1,0, brazil shadows render settings Brazil Image Sampling, min sample -3, max 0 Brazil luna server viev rate 20, sec rate 10 Global photon map server diffuse pepth 100, refl ected depth 3, refracted 3, photon energy 20, photons in estimate 5000, max search radius 50 reszta chyba default DZIEKI WIELKIE i POZDRAWIAM [piwo][piwo] Potrzebne mi to jest do scenki poniżej - próbowałem z brazilem ale lakier zamochodu daje taką mocną poswiate ze widać ją na suficie.
Gość User190 Napisano 23 Maj 2003 Napisano 23 Maj 2003 Loooknij na moja strone... :-))) http://www.zs1.bochnia.pl/~mt/arts_view.php?nr=13
Tomasz Kucharz Napisano 23 Maj 2003 Autor Napisano 23 Maj 2003 DZIEKI :-) PS ooo Bochnia - szkoda że nie z Jadownik :-)
Tomasz Kucharz Napisano 23 Maj 2003 Autor Napisano 23 Maj 2003 WIELKIE PODZIEKOWANIA DLA HUMP\'A[piwo][piwo][piwo]
Gość User190 Napisano 24 Maj 2003 Napisano 24 Maj 2003 Jadowniki??? To gdzies niedaleko!! :-D Może mały meeting we wakacje na ogroodkach???
honzik Napisano 25 Maj 2003 Napisano 25 Maj 2003 hmmm z tego co widze to ja też jestem gdzieś niedaleko [rotfl2]
Tomasz Kucharz Napisano 25 Maj 2003 Autor Napisano 25 Maj 2003 5 km od Brzeska - jestem za - takie małe warsztaty przy pifffku :-)
Gość User190 Napisano 25 Maj 2003 Napisano 25 Maj 2003 A ja niepełnoletni jestem ;))) Hehe... żartuje, własnie wroocilem z takich warsztatoow!
Gość User190 Napisano 27 Maj 2003 Napisano 27 Maj 2003 Aleksander - hmm... chamsko, ale madrze... :-))) Najlepiej poproobowac na prostej scenie, przechodzac do coraz bardziej skomplikowanych!!!
Tomasz Kucharz Napisano 29 Maj 2003 Autor Napisano 29 Maj 2003 NO PROBLEM :-) - pewno za miesiąc to pytanie bedzie dla mnie równie głupie jak dla ciebie - tymczasem [nauka] [nauka] [nauka] !!!
Rekomendowane odpowiedzi