Polik Napisano 8 Maj 2005 Share Napisano 8 Maj 2005 Witam! Co powiecie o mojej nowej stronie? Jest jeszcze w trakcie projektowania wiec czekam na wasze opinie. Nie patrzcie na teksty bo pisalem je bez zadnej korekty wiec moga byc bezsensu :) Z gory dzieki za opinie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marduk Napisano 9 Maj 2005 Share Napisano 9 Maj 2005 Napiszę tyle... ja bym z twojej oferty - patrząc na to portfolio - nie skorzystał... i to wcale nie ze względu na text. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plastique Napisano 9 Maj 2005 Share Napisano 9 Maj 2005 zdecydownaie popracuj nad typografią, bardzo wiele ludzi zwraca na to uwagę... a standardowe fonty windowsa to tak śrendio :/ button od muzyki ma kolory z kosmosu; podciagnij go pod styl stronki albo stronke pod niego i właściwie wszystko. pamiętaj też o ładnej kompozycji to puste białe pole po lewej mnie osobiście denerwuje. ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maceo Napisano 9 Maj 2005 Share Napisano 9 Maj 2005 Zwrócę uwagę na tekst ;) Jeżeli oferujesz projektowanie stron internetowych o "nieprzeciętnym" wyglądzie musisz dać dowód tego swoim portfolio. A mysle, że takich portfolio jak Twoje jest w necie 90% z istniejących. Polecam do pooglądania http://www.favouritewebsiteawards.com i zobaczenia co do znaczy nieprzeciętny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polik Napisano 9 Maj 2005 Autor Share Napisano 9 Maj 2005 Toscie mnie pojechali :) widac bede jeszcze musial duuuuzo popracowac! Zalozenie mialem takie zeby ta stronka nie byla jakas taka super kolorowa i wystrzalowa tylko stonowana i spokojna. W sumie to zgadzam sie z wszystkimi waszymi uwagami: to biale tez mnie denerwuje ale nie mam pojecia co tam wpieprzyc, co do czcionek to nie ma duzego wyboru (tak mi sie wydaje przynajmnej arial, tahoma, verdana i co jeszcze?) Maceo - text napisalem w piec sekund tak od niechcenia ;) No nic dzieki za krytyke jak sie nie zalamie to cos jeszcze moze zrobie ale czekam na dalsze opinie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maceo Napisano 10 Maj 2005 Share Napisano 10 Maj 2005 Nie załamuj się. Pracuj. Oglądaj. Ucz się. Jak to zawiedzie, dopiero się załam ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slate Napisano 10 Maj 2005 Share Napisano 10 Maj 2005 No i nie pisz o niewielkich pieniądzach. I tak już panuje przekonanie, wśród ewentualnych pracodawców, że wcale nie trzeba mieć profesjonalnej strony i że może ją zrobić np. nastoletni syn kierownika we FrontPage'u. Ceń swoją pracę, jeśli coś jest nieprzeciętne to po prostu nie może mało kosztować. Wlicz w cenę czas, który spędzasz/spędziłeś ucząc się, a nie tylko ten spędzony nad danym projektem. Płacą Ci nie tylko za projekt, ale i za umiejętności, których inni nie posiadają. Pozdrawiam . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maceo Napisano 10 Maj 2005 Share Napisano 10 Maj 2005 A sytuacja z zaniżaniem cen za site'y jest swoją drogą fatalna. Myślę, że za nieprzeciętne strony powinno płacić się nieprzeciętną kasę. Potem chodzi przeświadczenie, że 1000 zł to drogo. A wcale nie. (zależy za co). Coraz częściej widzę w necie oferty po 100 zł za stronę. Ale ja się pytam - co za tą cenę ?! Osobiście również sobie dorabiam w ten sposób pracujac w teamie, liczącym 3 osoby (3 na stałe, +10 okazjonalnie - tłumacznie języków, pisanie instrukcji obsługi do softwareu itp) i wiem, że jak się komuś rzuci odpowiedią to produktu cenę 3-6 tys, to ten dziwi się, bo widział w internecie za dużo mniej. Ale też jest inna strona medalu, bo są firemki dziwne, które życzą sobie po 20 tys za to co można zrobić za 8 tys i w dodatku wiążą się z firmą jakimiś dziwnymi umowami oserwisowanie i inne bzdety. Tak więc. Trochę szczerości. nie psujmy rynku (ale to nie adekwatnie do Twojej strony) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polik Napisano 10 Maj 2005 Autor Share Napisano 10 Maj 2005 Pojechales troche ;) Projekty za 8 tys. to juz sa kompletnie poza moim zasiegiem! Nawet 1000 tu juz jak dla mnie cholernie duzo! Wiem ze trzeba sie cenic ale balbym sie dac taka duza cene. No chyba ze naprawde bym sie ostro napracowal ale na razie robienie stron jest dla mnie sama rodoscia po prostu uwelbiam to robic! Ja zwyklem pracowac (jeszcze w sumie nie pracuje w branzy ale chcialbym) samotnie, ewentualnie jezeli jest jakis bardziej skaplikowany skrypt to kolega mi pomaga. Ale na poczatku to bym bral mysle 300 max za jakas kilku podstronowa stronke.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maceo Napisano 10 Maj 2005 Share Napisano 10 Maj 2005 Nie no, ta kasa to głównie za software do stronek - CMS'y, exportowanie formularzy do PDF'ów, upload plików, grafik, tabele, rysowanie grafik. Nie sądzę, że ktoś by dał 8 tys za statycznego html'a, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marduk Napisano 11 Maj 2005 Share Napisano 11 Maj 2005 ...pozatym sprzedawanie swojej pracy za 100zł powinno wzbudzać podejżenia... podatek, software itd. Czymś trzeba za to zapłacić... a tą "stówką" nic Ci sięnawet nie zwróci jeśli korzystasz z oryginalnego softu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slate Napisano 11 Maj 2005 Share Napisano 11 Maj 2005 Cytując: na razie robienie stron jest dla mnie sama rodoscia po prostu uwelbiam to robic! To jak jest to dla Ciebie radością, to olej kasę i projektuj strony dla samej frajdy, bo w pracy zarobkowej to tej zabawy za dużo nie ma. Kiedyś zdarzyło mi się pracować w zespole, który pracował nad stroną dla klienta i nie jest to nic przyjemnego. Robisz to, co chce zamawiający i to on ocenia, czy coś mu się podoba, czy nie. I co najgorsze, to jego decyzja, co do kwesti estetyki strony jest najważniejsza. Następny cytat: balbym sie dac taka duza cene. No chyba ze naprawde bym sie ostro napracowal To jak, chcesz robić nieprzeciętne strony nie przemęczając się, jeśli dobrze zrozumiałem. Czyli przechodząc do rzeczywistości wolisz klepać takie sobie stronki za taką sobie kasę. Jeśli planujesz zarabiać, w przyszłości, na życie robieniem stron, czy zresztą czymkolwiek innym to nie możesz już na początku kariery robić sobie założeń, że weźmiesz mniej za pracę, ale za to zrobisz ją byle jak i się nie napracujesz "ostro". W ten sposób nie osiągniesz nigdy wspaniałych wyników, ani też nie da Ci to radości. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maceo Napisano 11 Maj 2005 Share Napisano 11 Maj 2005 Ja się przyłączam. Do wypowiedzi przedmówcy. Ale jeżeli chodzi o pracę w teamie to też zależy od zespołu. I od modelu pracy. Ja preferuję najpierw ustalenia (co robię, za ile , jak wygląda grafa itd), potem umowa. I w trakcie pracy nie ma żadnych niedomówień, że coś ktoś chciał nie tak, albo inaczej. Wszystko jest napisane czarno na białym. A co do prezentacji klietowi, to trzeba się naprawdę wyśilić, żęby przedstawićmu produkt taki, że nie jest już potrzebne jego zdanie. CZyli trzeba go zastrzelić, a żeby to zrobić to naprawdę nie można myśleć "chyba żebym się bardzo napracował" Napracowanie się bardzo to stan permanentny, jeżeli chcesz dojść do czegoś, a nie zostać miernotą, który ma pasję, ale nie ma czasu.. a czasem mu się nie chce.. a innym razem coś innego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polik Napisano 11 Maj 2005 Autor Share Napisano 11 Maj 2005 widze ze panowie sie ostro wkrecili w temat :) - ale bardzo mnie to cieszy bo zawsze dowiem sie cos ciekawego i jak to mniej wiecej wyglada na prawde. mam tylko jedno zastrzezenie - prosilem zeby sie nie sugerowac tekstem - a wy w sumie tylko o tym :) ale w sumie to piszcie, piszcie zawsze cos sie dowiem slate - zaczalem robic strony gdzies w 2000 roku. mam juz na kacie kilkanascie stron zrobionych tak dla siebie i kilka dla znajomych firm i tak po rodzinie itp, wiec chcialbym w koncu czerpac z tego jakies korzysci! nie chce do konca zycia robic strony za darmo tez chcialbym sobie dorobic. wiem juz od jakiego czasu co to znaczy upierdliwy zleceniodawca bo mialem takich dwoch. oj baaardzo ciezka sprawa, kolesie doprowadzaja do goraczki krwotocznej. :) Co do "nastepnego cytatu": znowu zasugerowales sie tekstem ze strony, nie wiem jakie beda moje strony czy beda super bajer czy do dupy. na poczatku skupil bym sie raczej na zleceniach malych, srednich firm itp. a jesli dostalbym jakies duze zlecenie to raczej bym podziekowal bo bal bym sie po prostu ze nie dam rady! a stwierdzenie ze musialbym sie "ostro napracowac" to chodzi mi o strony gdzie musialbym napisac kilka(nascie) jakichs skryptow, nie wiem zalozyc jakas baze mysql czy cos co mi sprawi wiele klopotow... na poczatku to chcialbym robic raczej proste (co nie znaczy brzydkie) stronki z w miare prostymi skryptami w php i js. wiem ze nie mozna wybrzydzac ale bal bym sie rzucic na gleboka wode. Tak jak juz pislaem wczesniej to moj team to tylko ja i ewentualnie moj kumpel wiec praca w taakiej grupie :) byla by raczej spoko. A mam jeszcze pytanie do was: jak wygladaja wasze zespoly, czy jestesnie grupa przyjaciol ktorzy chca sobie dorobic, czy pracujecie w jakiejs firmie a moze jakos jeszcze inaczej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 12 Maj 2005 Share Napisano 12 Maj 2005 hmm czcionka do bani i przyciski jakies takie ..dziwne pracuj pracuj zobaczymy jak to będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maceo Napisano 12 Maj 2005 Share Napisano 12 Maj 2005 Tak jak napisałem - mój team: 3 osoby na stałe - programista, programista/typograf, grafik/programista AS. oraz z 10 dodatkowo w zależności od potrzeby - tłumaczenie, szkolenia, instrukcje do softu itd. Zaczęliśmy od małych projektów. Teraz to się rozwija i zaczynamy wchodzić już na całkiem przyzwoity poziom jak myślę. Zrobiliśmy już całkiem nieźle zaprogramowaną witrynę dla mifam.s.a., ostatnio wypadliśmy całkiem nieźle w przetargu dla PTE polsat, jak zakceptują formę prawną, którą możemy im zapewnić to się uda. Bo prezentacyjne byliśmy najlepsi. Nie wiem co jeszcze chcesz wiedzieć ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polik Napisano 13 Maj 2005 Autor Share Napisano 13 Maj 2005 ojojoj widze ze mam tu do czynienia z pelnym profesjonalista :) czyli jestescie full legal? duzo jest z tym zalatwiania, rejestrowania itp i czy oplaca sie wtedy (duzo zabieraja) nie lepiej pozostac w cieniu bezprawia? ;) A dawno tak wogole zaczeliscie robic stronki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maceo Napisano 14 Maj 2005 Share Napisano 14 Maj 2005 nie jesteśmy pełnymi profesjonalistami ;) w polsce można policzyć profesjonalistów na palcach dwóch rąk. na czele chyba stoją Max Web(b)er ;) no właśnie jesteśmy legal na zasadzie, że podpisujemy umowę o dzieło albo na jedną osobę, albo dzielimy się - grafika + software. zbieramy kasę na rejestrację jako sp. z o.o. A z rejestracją to jest tak, że albo zakladasz spółkę cywilną (czy jak to się tam nazywa), za jakieś 2 tysiące chyba i odpowiadasz za całą firmę jako osoba prywatna (czyli w przypadku bankructwa zdzierają z ciebie), albo rejestrujesz się jako sp. z o.o., wtedy musisz pokazać, że masz chyba 15 albo 20 tys na rozruch i sięrejestrujesz w jakiejś branży. Wtedy w razie niebezpieczeństwa firma to firma a ty to ty, który dla niej pracowałeś. Kasy oczywiście nikomu nie musisz placić (oprócz formalności) tylko musisz pokazać , ze masz. Ale o zakładaniu firmy to poczytaj sobie w necie ;) Naprawdę lepiej jest full legal, chyba że chcesz skończyć na robieniu stronek rodzinie, albo mieć klientów, którym ciągle bedzie coś nie pasować. A tak, przed rozpozcęciem prac ustalasz co i jak, podpisujesz umowę i już nie ma że coś ktoś chce więcej za tą kasę, albo potem w nieskończoność coś trzeba przerabiać. Stronki zaczeliśmy robić jakieś 4-5 lat temu. Ale np dopiero od 2 lat tak, że staramy siężęby się szybko rozwijać. Ale np dla takiego polsatu - na prezentację poszło 300 zł + tydzień pracy po 10 godzin dziennie. Trzeba było wypożyczyć projektor, głośniki, wydrukować foldery relkamowe dla zarządu, zakupić nadrukowane płyty cd z logiem, na których była prezentacja. No i zrobić prezentację we flashu z elementami filmów w 3d. Aha.. no i layout przedstawić gotowy na spotkaniu. Ale sam widzisz, jak się nie jest sp. z o. o. to już jesteś w tyle i co z tego, że marketing wysyła Ci maile, że według nich to wy wygraliście i był olśniony prezentacją, jak prezesowa zastanawia się, bo woli mieć z firmą do czynienia. Ale na razie nic nie wiadomo oczywiście.. Ale wiesz w takich sprawach liczy się to, że banda studentów zrobiła sajgon na przetargu w którym startowały max profesjonalne firmy (po tym i po innych współpracach z wiekszymi firmami mam zdanie o polskich profesjonalistach). To sięliczy, a nie to że utopiliśmy w tym czas i kasę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polik Napisano 14 Maj 2005 Autor Share Napisano 14 Maj 2005 A co by sie stalo gdyby pewien mlody byc moze utalentowany grafik chcialby robic strony dla roznych firm bez zadnych tam rejestracji i tych innych, tak po prostu na lewo? ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maceo Napisano 15 Maj 2005 Share Napisano 15 Maj 2005 nic by się nie stało, ale żadna poważna firma by nie zleciła Ci poważniejszego projektu. z resztą jak mówiłem taki nóż ma dwa końce. mogą być takie sytuacje, żę ktoś będzie chciał żebyś mu coś dokładał ciągle a on zapłaci potym jak dołożysz/zmodyfikujesz coś. i tak na okrągło. Twój wybór. podatku nie zaplacisz, ale większego zlecenia nie dostaniesz. z resztą wątpię żeby ktoś po zobaczeniu Twojego portfolio (które sorry, ale zręczniejszy i bardziej doświadczony koleś sieknie w 1 dzień) zgodził się żebyś mu zrobił stronkę bez umowy i żadnego zabezpieczenia prawnego. w ten sposób nie wzbudzasz zaufania. z resztą z doświadczenia wiem, że zleceń napływających drogą interneową jest naprawdę mało, jezeli jakieś wogóle. szczyt sukcesu w takim "biznesie" to marketing, ale taki personalny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polik Napisano 15 Maj 2005 Autor Share Napisano 15 Maj 2005 czyli jednym slowem, praktycznie nie mam zadnych szans na zdzialanie czegokolwiek? a co do tych zlecen to jakimi drogami do Ciebie dochodza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maceo Napisano 15 Maj 2005 Share Napisano 15 Maj 2005 no nie wiem czy czegokolwiek, po prostu sobie ograniczasz pole działania. a działać trzeba bystro. najlepiej jak masz kogoś kto jest dobrym sprzedawcą i zajmuje się tym. a jak trafiają ;) hmm myślę, że mogę przytoczyć ostatni przypadek. na prezentację dla pte wyporzyczylismy rzutnik mutlimedialny z jakiejś firmy. oddając go i podpisując umowę, koleś wyciągnał wizytówkę, tak na przyszłość. no to my też zarzuciliśmy swoją od razu i zaproponowalismy, ze jak coś to robimy to i to. a okazało się że oni planują rozbudowę swojej witryny. no i przypadkiem chcieli to co możemy zapewnić ;), a że została jedna płyta z prezentacją dla pte to im zostawiliśmy ;) No i już Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polik Napisano 15 Maj 2005 Autor Share Napisano 15 Maj 2005 sam juz nie wiem co o tym wszystkim myslec :/ czy dac se spokoj czy cos dzialac, chcialbym cos zrobic ale skoro mowisz ze oplaca sie tylko na legalu - a ja nie wiem czy mi starczy na to wszystko czasu i sil i to cale zamieszanie nie pojdzie na marne. Mam metlik w glowie.... Kurde chyba zaczynam sie rozklejac :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maceo Napisano 16 Maj 2005 Share Napisano 16 Maj 2005 Wiesz, to jest moje podejście. Ale tak jest ze wszystkim jezeli chceszbyć kimś to zapierdalaj. Teraz dużo ludzi płacze, że nie ma pracy. Ale zeby być kimś trzeba się poświęcić i dać coś z siebie. Nie wystarczy chcieć. Więc jak się rozklejasz to znaczy, że nie jest to praca dla Ciebie. Bo spójrzmy prawdzie w oczy, ale w Polsce teraz trudno traktować to jako "główną" pracę. Może gdybyś miał agencję w Londynie to jest to praca ciekawa, gdzie masz ciekawe wyzwania. Ale tak to w sumie jest tylko rozwijające do pewnego poziomu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maceo Napisano 16 Maj 2005 Share Napisano 16 Maj 2005 Aha, żeby było jasne. Nierejestrując się możęsz podpisywać umowy o dzieło. I to jest full legal i takie umowy mogą wystarczyć na początek. Dla wielu osób będzie to wystarczajace. Ale jeżeli przekroczysz jakiś próg podatkowy (czy jakoś tak) będziesz musiał się z tego rozliczyć na końcu roku. Wiesz. Rozliczenie podatkowe. Poczytaj sobie w necie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polik Napisano 16 Maj 2005 Autor Share Napisano 16 Maj 2005 no tak, rozklejam sie bo ostatnio mam duzo klopotow studia itp. i jestem tym nieco podlamany ale zyc trzeba dalej i brnac do przodu! ostatnio wpisalem sobie haslo "projektowanie stron internetowych" w googlu i przegladnalem sobie kilka stron. wedlug mnie ponad polowa oferujacych sie tam osob czy firm miala baardzo kiepskie strony. no i oni pewnie maja jakies zlecenia skoro ich strony sa tak wysoko w googlu! Wiem ze w Polsce nie wyzylbym na projektowaniu stron wiec z gory sboie zalozylem ze bedzie to tylko moja praca dorobkowa ale moze w przyszlosci cos sie zmieni? No i w koncu jakas dobra wiadomosc!!! Takie umowy o dzielo mi pasuja! Nie powinno to byc klopotliwe a bedzie legalne. Bajer! A tak w ogole Maceo to masz strone swojego team'u bo bym sobie z checia ogladnal? ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maceo Napisano 16 Maj 2005 Share Napisano 16 Maj 2005 hmm.. stronka sama w sobie nie jest wypasiona ;) sam nie wiem dlaczego w sumie. może bo nikt nie ma na to czasu od kiedy zmieniło się oprogramowanie dla którym teraz działa, ale też z tytułu, że przez internet kombinujemy małą klientelę. ale są oczywiście przykady stronek. iceam.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polik Napisano 17 Maj 2005 Autor Share Napisano 17 Maj 2005 Fajno! duzo sie od Ciebie dowiedzialem, az juz nie mam za bardzo o co pytac :) Bardzo mnie ucieszyla ta wiadomosc o umowach o dzielo moze dzieki temu cos uda mi sie skombinowac.... Wielkie dzieki Maceo za wiadomosci i spostrzezenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maceo Napisano 17 Maj 2005 Share Napisano 17 Maj 2005 luz. . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi