Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Mam trzy problemy odnośnie brazila

1. Nie renderuje mi odbić na podlodze z materiałem który ma reflection>flat mirror. próbowałem również z reflect/refract z włączonym GI oraz z Wyłączonym. pewnie coś trzeba gdzieś właczyć ale jak zwykle nie mogę sam do tego dojść.

2. jak ustawić DOF aby obraz rozmazywał mi się delikatnie ze 3 cm od góry obrazka - od czego zależą ustawienia DOF\'a od kamery, odległości od niej, systemu miar, czegoś innego?

3 Pewnie to już było ale czym się różni Direct ilumination od indirect ilumination i co to jest radiosity i co ma ono wspólnego z GI i czy dodając jakieś światła do sceny nadal uzyskam miękkie cienie + cienie generowane przez źródło światła.

trochę tego dużo ale w brazilu dopiero raczkuję więc proszę szanownych kolegów o pomoc i nieodsyłanie mnie do tutka kolegi Karwana jeśli można bo jest on dla nie mało zrozumiały i nie wiem po nim w jaki sposób wykorzystać radiosity ani gdzie i jak to się włącza.

Pozdrawiam mrozik

• Odpowiedzi 3
  • Wyświetleń 1,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

3. o radiosity poczytaj moj artukul \"radiosity dla laików\":cool:

Napisano

Mrozik: odpowiedzi na twoje pytania zajely by wielkosc tak mniej wiecej polowy encyklopedi PWN... poszperaj moze w watkach tutaj na forum, to wszystko bylo juz maglowane wielokrotnie i nikt nie bedzie poraz setny tego samego pisal.i

Napisano

Z tego co mi wiadomo to brazil, fr, itd nie współpracują z takimi wynalazkami jak flat mirror chyba że sie myle. A jeśli chcesz zrobić odbicia to przecież możesz użyć brazilowego materiału.