thud Napisano 25 Maj 2005 Napisano 25 Maj 2005 witam, mam problem, wybieram sie kupic dysk 160 GB, ale ostatnio sie dowiedzialem ze moze mam nieodopowiednia plyte glowna na taki dysk; dlatego chcialem sie spytac czy moge miec tej wielkosci dysk na moim kompie, plyta glowna MSI Intel 845PE Max; jesli moge to wtedy jaki dysk (wiem ze sa tam jakies SATA, IDE i tym podobne, przyznam sie szczerze - za wiele na temat wlasnosci dyskow akurat nie wiem) z gory dzieki za pomoc
lord_saskybody Napisano 25 Maj 2005 Napisano 25 Maj 2005 cze jak mam dysk 160 GB Caviara i jest spoko a płyte główną Shuttle AK32a wiec nie jest nowa chodzi bo chodzi ale to jest mój 3 dysk na tym kompie wiec moze ta płyta główna jest przyczyną najlepiej to idz do komputerowego i pogadaj ze sprzedawcą (najlepiej do kilku sklepów dla rozenzania ) Powiem ci tylko ze miałem problem z robieniem partycji na takim dysku poniewaz Fdisk z win98 nie obsługuje i musiałem nowego fdiska po ang zassac na necie i jakos dziwnym trafem mogłem zrobic tylko 2 partycje (moze moja niewiedze ze tylko tyle) dysk spoko nareszniec duzo wolnego miejsca jak chcesz to ci moge tego Fdisk'a podesłac na maila :) ps. moze nie trafiłem w temat ale zawsze cos pomogłem . Peace brother
thud Napisano 25 Maj 2005 Autor Napisano 25 Maj 2005 jesli program jest darmowy to spoko:), wielkie dzieki wlasnie wrocilem ze sklepu i zamowilem Seageta Barracude (tez moj trzeci dysk i tej samej firmy i jestem zadowolony, sa bardzo drogie ale wg mnie solidne :)) jeszcze raz wielkie dzieki, i nie moge sie doczekac wolnego miesca :D i jeszcze jedno pytanko: aktualizowales BIOS'a?? bo ja nie, ale gosciu w sklepie powiedzial ze na pewno pojdzie mi 160-tka pzdr PS. zapomnialem maila zapodac :): [email protected]
lord_saskybody Napisano 25 Maj 2005 Napisano 25 Maj 2005 co do Seagetów to nic w biosie nie robilem pierwszy: 10gb 5400 sie #$#($*#$#$ drugi: 40 GB barracuda tez sie rąbał błedy typu: opóznienie w kopiowaniu i tez po nim. a teraz 160 gb nie seaget chodzi dosc dobrze ale wydaje mi sie ze czym wieksze dyski beda tym bardziej bedą sie chrzanic wogóle czym dalej w swiat (lata leca) tym wszytko bardziej masowe i gorsze !!! a programik ci juz posłałem co do fdiska _______________ nagraj go na cd luzem i bios przestaw sobie tam gdzies ejst FIRST BOOT DEVICE jakoś tak. POtem smignij do folderu PROGRAM i jesli nieznasz komend dosa to ;) cd nazwa_foderu przyklad: cd win98 [ potem ender] i jestes w x:\win98 cd .. start np. start fdisk niepisz tylko tak format x:|T (100% działa) a w ang wersji chyba format x:|Y a robi to ze niepyta sie przed sformatowaniem :D
Rekomendowane odpowiedzi