Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich jestem nowy na forum. mam pytanie jak podłozyc do filmu scene z 3d max z góry dziękóje za odpowiedź

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 1,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

w helpie maxa jest tutorial nt. camera match i camera tracer ...

poszukaj tam tych rzeczy ... dobrze pokazane razem z materialami ...

Napisano
  • Autor

Niejestem pewny czy mnie dobrze zrozumiałeś ale chodzi mi oto aby tło było zrobione 3d maxie a postacie były realne czyli ogólnie o zmiane tła w filmie

Napisano

to mozna zrobic na zasadzie blueBoxu ...

robisz scene w maxie ... zapisujesz do formatu filmu ...

jak chcesz wstawic tam jakas postac ruchoma z filmu to dobrze bylo by zeby byla np. na zielonym lub niebieskim tle ... pozniej w Adobe aftereffects lub Discreet cobustion wstawiasz tą postac a jako maske dajesz opacity na ten kolor zielony lub niebieski ...

jesli chcesz postac statyczną jak jakies zdjecie to mozesz wstawic jako bitmape na jakims obiekcie typu plane (pojedyńczy polygon) i dac do slotu opacity lub transparecy mape maski

Napisano
  • Autor

mam jeszcze jedno pytanie dałem maskę opacity i niewiem gdzie mam zaznaczyć kolor

efekt paint niechce pokryć całego tła muszę zamalowywać

Napisano

Jeśli chcesz to zrobic w After Effects to wybierz z filtrow Keying (kluczowanie) Masz tam do wyboru rozne rodzaje kluczowania ze wzgledu na kolor, jasnosc itp. pobaw sie roznymi ustawieniami zeby uzyskac najlepszy efekt. I jesli obraz ktory chcesz kluczowac czyli usunac z niego np. zielone tlo nie powinien byc skompresowany, najlepiej z kamerki cyfrowej... wprawdzie udawalo mi sie wykluczowac tlo z filmiku z aparatu cyfrowego ale rezultaty nie byly jakies oszolamiajace... I najlepiej jest nagrywac scene do wykluczowywania na zielonym tle gdyz ludzkie oko jest najbardziej wrazliwe na ten kolor i daje sie on najlepiej wycinac... Co do innych kolorow tla, to stosuje sie je w przypadkach gdy kolor ktory chce sie wykluczowac jest w nadmiarze w scenie ktorej nie chcemy usunac. Np. postac ma zielony stroj... wtedy by ja wycielo... Wtedy mozna uzyc niebieskiego tla (takiego uzywali w Star Wars :P)

Tak wogole to wejdz na http://www.premiere.prv.pl/ i poczytaj o BlueBox