Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam !!!

To moj pierwszy post, wiec witam wszystkich serdecznie. Od jakiegos czasu maltretuje sie kilka godzin dziennie przy pomocy Rhino3D. Program jest fenomenalny, a nurbsy, to dokladnie to co tygryski lubia najbardziej ;). Powiem szczerze, modelowanie w Rhino to bajka w porownaniu do innych ( 3d maxy itp. ). Problem jest taki - W Rhino brakuje mapowania UV. Wiec co robie - jak w tutorialu - export selected do Wavefront OBJ, wczytuje do UVmappera - robie w photoshopie texture - potem AccuTrans i konwersja do 3ds i insert mesha do Rhino.

1.Dlaczego taki mesh zawsze jest na layerze default, i nawet jak sie go probuje przeniesc to i tak zostaje na default ?

2. Staralem sie przydzielic mu material z textura i du... ;( jak przydziele calej warstwie to jest ok, ale kazdy mesh ma ten sam material wiec totalnie to nie to o co chodzi. Nic nie daje zmiana materialu w preferencjach obiektu. Niby pokazuje ze jest na innym layerze i ze ma wlasny material, ale jak render idzie w Rhino render albo flamingo to zawsze te meshe maja material warstwy default.

3. Skad wziac jakies gotowe materialy/shadery do Rhinomana ??? Chcialem zrobic render w Aqsis i materialy z Flamingo sie nie przenosza do Rhinomana i wszystko jest w default material. Przyznam szczerze ze jesli chodzi o materialy, to to zawsze byla moja slaba strona.

• Odpowiedzi 3
  • Wyświetleń 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Hmm przydzielenie tekstury to akurat nie problem, gorzej ze zrobieniem UV-mappingu, czyli nalozeniem prawidlowo tekstury na objekt. Nie wiedzialem ze mozna gdzies ustawiac w Rhino wspolzedne tekstury. Moze napiszesz mi w jaki sposob moge to zrobic ??? Bo na stronie Rhinocerosa pisza jedynie o dodatkowym programie o wdziecznej nazwie Deep Paint 3D, ktorego niestety nie posiadam ;(.

Napisano

hmm no ja sie osobiscie nie spotkałem z czyms takim jak nakładanie textur w rhino :o ani tez nic takiego nie słyszałem, nie wydaje mi sie zeby miał uvwmap czy cos takiego, jak renderuje modele to exportuje je do maxa i tam sie bawie, deep paint to tez swojego rodzaju soft ze importujesz swój model i za pomoca narzedi tworzysz na jego powierzchni texture, potem zapisujesz, odpalasz 3dsmax, importujesz model i texture i składasz w całosc i renderujesz. Zresztą modele z rhino po imporcie do maxa nie czesto potrzebuja uvmapingu, exportowałes juz swoje modele spod rhino do 3ds ?