Napisano 24 Czerwiec 200519 l Witam, Czy w Mayi istnieje cos takiego jak spline'y czy tylko nurbsowe curve'y. Generalnie chodzi mi o to, ze chce narysowac sobie np. obrys scian prostymi liniami i extrudowac wszystko w pionie. Moge niby sobie rysowac linie po lini - dopuki ma tylko dwa punkty jest prosta ale to chyba nie na tym polega. Jeszcze jedno. Czy mozna stworzyc linie zamknieta ? Tzn. taka ktorej poczatek jest jednoczesnie koncem, ale tak zeby byl to fizycznie (nie tylko wizualnie) ten sam punkt ? Pozdrawiam Marcin
Napisano 24 Czerwiec 200519 l Mam nadzieję, że dobrze zrozumiałem pytania. :) 1. Robisz sobie obrys ścian za pomocą CV Curve Tool i dajesz Bevel. Jeśli to nie mają być powyginane ściany, to w ustawieniach narzędzia (CV Curve Tool) daj Curve Degree na 1. 2. Zamyka się za pomocą Edit Curves -> Open/Close Curves. Czy to będzie ten sam punkt to nie wiem, ale działa dobrze, a nic innego chyba się nie znajdzie. :)
Napisano 25 Czerwiec 200519 l Autor Wlasnie chcialem napisac, ze juz znalazlem. I tak dziekuje za pomoc. Pozdrawiam Marcin