Napisano 28 Czerwiec 200519 l Mam nagrywarke Sony CD-R/RW 52x24x52, od pewnego czasu nie chce nagrywać na prędkości większej niż 12x a o odtwarzaniu płyt (np. instalacja gier, kopiowanie plików z płyt) nie ma mowy, gdyż trwa to godzinami. Jeszcze pare miesięcy temu wszystko było O.K. a teraz nic. Prosze o pomoc, i z gury dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
Napisano 28 Czerwiec 200519 l A kiedy ostatnio optyke czyściłeś? Jak masz na gwarancji to może rzeczywiście oddaj ją do serwisu, tam ją przeczyszczą i w zależności od chumoru albo zrobią za free albo skasują Cię za to 30 zł. Jak będą chcieli chajs to bez wachania w głosie powiedz że nie dasz ani grosza. ....możesz jeszcze kupić płytę czyszczącą za 5zł :]
Napisano 28 Czerwiec 200519 l Autor Uruchamiałem już płyte czyszczącą chyba ok. 2 tyg. temu i nic. Nie jest na gwarancji. Używając Nero DriveSpeed zmniejszyłem prędkość odczytu do 12x i teraz chodzi w miarę przyzwoicie. Może nie rewelacyjnie, ale zawsze coś:)
Napisano 28 Czerwiec 200519 l mialem kiedys podobny problem z moja nagrywara LG.. po 1 roku nie dalo sie z niej kozystac odlozylem ja w ciemny kąt, zalatwilem od kumpla inny odtwarzacz a po roku podlaczylem zakuzony stary i wszystko juz dzialalo!! sproboj tak zrobic ;)
Napisano 28 Czerwiec 200519 l no to waciki w łąpkę, denaturacik i jedziesz :) przeczyść soczewkę - to napewno poprawi odczyt. PS. Nie należy wypijać denaturatu przed opracją...
Napisano 28 Czerwiec 200519 l moj kumpel mial podobnie:D mniej wiecej po roku (mial LiteOn'a) i nie moogl czytac plyt z wiekasz predkoscia niz 12x ...potem jeszcze wieksze jaja:D nie moogl nagrywac/odtwarzac zadnych plyt poza CD-RW... co zrobil:D wyja naped z drugiego kompa a ten gdzies lezy:D ale wspomne mu ze moze juz dzialac:D