Napisano 29 Czerwiec 200519 l witam! Probowalem sie poczuczyc troche obslugi vray`a , wiec znalazlem taki tutek : http://www.chaosgroup.com/stuff/PMapTutorial/ w sekcji "The Cornell box" jest scena, ktora mozna sciagnac i robic to co tam koles opisuje. jednakrze, kiedy odpalilem ta scenke, i wlaczylem GI, to na renderze powstaja dziwne krzaczki .. w czasie procesu "prepass x of y" na swojej wlasnej scenie nie mialem czegos takiego, a przez to render trwa strasznie dlugo ..wie ktos moze oco chodzi? bez GI render idzie dobrze. kozystam z maxa7 i vray`a 1.46 pozdro. v1ck
Napisano 29 Czerwiec 200519 l zamieść jakiś render... chodzi ci o to ? PS. vraya możesz się pouczyć z LiteContest
Napisano 29 Czerwiec 200519 l ta scena byla zrobiona jeszcze pod vraya 1.09 ... a tam defaultowe settingsy byly inne i np. standardowa wartosc subdv dla gloosy lub swiatla to byla 50 ... w nowym vrayu ta wartosc to 8 ... jak mozna wywnioskowac to chyba cos nei tak :> takze nie dziw sie jezeli scena ta cie sie dlugo renderuje ... zaraz przestudiuje tutka to cos napisze jeszcze ... ---EDIT--- A ile ci sie ona niby renderuje ? i uzywasz Photonow czy czego tam ?
Napisano 29 Czerwiec 200519 l Autor nie, wczytaj sie w tresc mojego posta.. jak GI przygotowuje sie i robi "prepass 1 of 4" to rysuje dziwne krzaczki, i jak zrobi "prepass 4 of 4" to renderuje finalny obrazek .. ale dziwi mnie to bo wczesniej tak nie mialem .. i cala scena, The Cornell box renderowala sie prawie 20min. to normalne ? ja rozumiem ze pod stara wersje vraya ;] ale wolalem zapytac :) ps. co to jest ten LiteContest ? dokladnie 16 min. z kawalkiem. bylem przy drugim kroku, gdzie jescze bez photonow rendering byl.
Napisano 29 Czerwiec 200519 l pffffffffffffffffffffffffffff zeby moje sceny sie 20 min renederowaly to ja bym mogl moją noge sprzedac ... to nie scanline ... GI to proces tak zlozony ze sobie poczekasz i dluzej ... a te prepasy to tez czesc liczenia Globalnej illuminacji ... poczytaj Helpa vraya ... ---EDIT--- Light contest to wątek poswiecony oswietlaniom wnetrz ... jest w dziale WIP przyklejony na samej gorze ...