Napisano 9 Czerwiec 200321 l Witam! Za ile około można by kupić celerona1700 wraz z płytą główną całkowicie go wykorzystującą?? Z góry dzienx za odpowiedź
Napisano 9 Czerwiec 200321 l Hmmm.... Celeron to nie jest za dobry procesor do grafiki 3D ze względu na małą ilość pamięci Cache. Jeżeli już chcesz kupować to kup Celeron 2. Oparte są one o jądro Northwood (bardzo dobre jądro, na których codzi Pentium 4) i mają 128 kb Cache. Starsze celerony mają jedynie 64 (Coppermine, Williamete) a całość pracuje na magistrali 400 mhz. Procesor z najmniejszym zegarem to 1.8 jednak jest to lini dolna, więc nie można podkręcić bezpiecznie, dlatego polecałbym np. 2.2 GHZ Cena wersji box to około 368zł-. Co do płyty głównej musi ona obsługiwac procesor typu Socket 478. Jej cena zależy zarówno do firmy, a przede wszystkim od chipsetu. Możesz zdecydować się na Intel 865. Cena takiej płytki firmy Soltek z obsłuygą HT 4xDDR (266-400)/Dual Channel, zintegrowany dźwięk i AGP x8 + ATA 133 to około 500zł. Jeśli szukasz czegoś tańszego to np. Via P4 X400 z podobnymi parametrami lecz bez obsługi HT, za 330 zł (Soltek). Wiedz jednak że chipsety Via nie uzyskał atestu Intelowkiego na współprace z porcesorami Intela. Musisz się zastanowić chwilke. Czego oczekujesz od kompa i co na nim robisz??
Napisano 14 Czerwiec 200321 l Autor dzienx za odpowiedź, ale to jeszcze nie koniec mych rozterek :) otóż na wakacjach mam zamiar ulepszyc sobie kompa (aktualnie mam buuu celerona 566mhz, rive tnt2, 256sdramu sound blasterka128 i płytke główną : SY-6VBA133ATX VIA133MHz ATA66). no i co teraz? chciałbym wydać nie więcej niż 1000zł. dodam że nie zależy mi na dźwięku jeno na mej ukochanej graficzce :). wydaje mi się że na procesor i płytkę już się zdecydowałem (patrz post wyżej), ale pozostaje kwestia tego, czy pozostałe podzespoły nie będą się \'gryźć\'???? z góry dzienx za odpowiedź
Napisano 14 Czerwiec 200321 l Bedą się gryść.... Riva TnT2 to słabiutka i stara karta. Nawet nie da się z niej SoftQuadro zrobić. Jesli chcesz w maxie robić to wymień na 1. Jak masz kase na GeForce 4 Ti4800 najlepiej Gainwarda. (800-850 Gainward, 700 Noname) 2. Jak masz śrenio kasy na GeForce FX 5200 128 DDR, najlepiej Gainwarda (450 zł Noname). 3. Jak masz mało klasy to na GeForce 3 Ti200 ( niedrogo myśle że noname za 280-320 zł dostaniesz) lub na GeForce 4 MX 440 64m DDRam, najlepiej Gainwarda (noname - 220 Gainward - 320zł) i przerób na SoftQuadro 4. Jak masz bardzo mało kasy to kup GeFrorce 2 Ti200 za jakieś 120-130 zł noname dostaniesz albo używaną. I zrób oczywiście SoftQuadro Co do ramu to troszke mało go. Nie jest on też zbyt wydajny. To Sdram czy zwykłe Dimmy??? Poza tym warto by było żeby magistrala procka i ramu była synchroniczna, Celeron (jeśli na niego się zdecydowałeś) ma magistrale 400 mhz a Sdram 133mhz. Jeśli zdecydowałeś sie na Pentium 4 (duży wydatek) to najlepiej jakbyś se sprawił 2 x 512 DDRam Kingstone 400 mhxz w trybie Dual Channel (2x400= 800mhz , a tyle wynosi magistrala Pentium 4 HT, różnica cenowa miedzy nim a normalnym wynosi 60-70zł na zegarze 2,4 a różnica w wydajności jest ogromna.) No i pytanie na która płyte się zdecydowałeś.....
Napisano 19 Czerwiec 200321 l Autor Nie jestem jeszcze 100% zdecydowany, ale raczej kupię tą droższą :cool: , a poza tym mam pytanie - co to jest to SoftQuadro??
Napisano 19 Czerwiec 200321 l Jako że procesory GeForce mają podobną architekture jak Quadro, można oszukać system i za pomocą specjalnych sterów i oprogramowania zrobic SoftQuadro XXX. Rodzaj Quadry zależny jest od GeForce jakiego masz. Opłaca się zrobić takie coś ponieważ jest widoczny przyrost mocy. Po zainstalowaniu MAXTERME max viewporty w maxie chodza że aż miło popatrzec, a i możemy uzyskac w vievportach wgląd w niektóre standartowo niedostępne efekty.
Napisano 20 Czerwiec 200321 l Autor mam kolejne pytanie: co to jest wersja BOX i bulk przy procesorach? czym się to różni? aha i ostatnie (chyba) - co trzeba zrobić, żeby obraz z kompa wrzucić na TV????? kolega se kartę kupił i sie nie zna, a że ja nie mam tv-out to też nie mam pojęcia :), no to cze i z góry dzienx za odpowiedź
Napisano 20 Czerwiec 200321 l Ojej każdy sprzęt możemy kupic na 3 sposoby. Wersja Box - w pudełku, ze sterami, instrukcją i wszystkimi akcesoriami..... Wersja Oem - wersja bez niczego, np. procek to sam procke wtedy bez coolera i reszty.... Wersja bulk - coś pomiędzy, czyli akcesoria, ale np. brak pudełka czy instrukcji.