rly Napisano 12 Czerwiec 2003 Napisano 12 Czerwiec 2003 Mam nietypowy problem z soft shadows podczas renderingu wyświetla mi się siatka obiektu nie dotyczy to wszystkich obiektów ale tylko niektórych czy to się jakoś da wyłączyć.
MareG Napisano 13 Czerwiec 2003 Napisano 13 Czerwiec 2003 Nie zalaczyles zadnego screena, ale podejzewam co jest grane... W parametrach cienia (fr SoftShadow params) wlacz opcje SKIP COPLANAR FACES. Parametr treshold zostaw 0,1, w razie potrzeby zmniejsz go jeszcze. Powinno byc dobrze. Treshold jest odpowiedzialny za kat zanikania cienia, im wyekszy - tym mniejszy kat generowania cienia. Przy maksymalnej wartosci = 1.0 spowoduje calkowity zanik cienia. pozdr Marek
rly Napisano 13 Czerwiec 2003 Autor Napisano 13 Czerwiec 2003 No coz moj problem zniknal jak zmergowalem ten obiekt ale zastosuje sie na przyszlosc do twoich porad przepraszam ze pisze dopiero teraz ale nie mialem internetu.Niestety nie mam jak zamiescic obrazka bo mam go tylko na dysku
rly Napisano 16 Czerwiec 2003 Autor Napisano 16 Czerwiec 2003 A oto całkowite rozwiązanie mojego problemu.Rzeczą która byłą odpowiedzialna za tą przykra przypadłość był design extension (dodatek implementujacy funkcje viz\'a).Jedna z tych funkcji jest kamera z dwuzbiegową perspektywą i to właśnie ona powodowała ten błąd niwelując trzeci zbieg.Wpadłem na to dopiero dzisiaj i pragne sie podzielic tym postrzezeniem.
MareG Napisano 17 Czerwiec 2003 Napisano 17 Czerwiec 2003 CIesze sie ze napisales co bylo przyczyna takiego dziwnego problemu. Dodam ze opcja SKIP COPLANAR FACES o ktorej wspomnialem przydaje sie w sytuacji gdy cien pojawiajacy sie na obiekcie uwidacznie krawedzie tegoz obiektu, natomiast sam obiekt zachowuje swoj material (nie pojawia sie w trybie WIRE). to tyle ode mnie pozdr Marek
Rekomendowane odpowiedzi