Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witajcie!

Sprawa jest taka:

mam kartę MSI G4-Ti4200-TD64 (64MB) AGPx4, płyta główna Asus A7V8X, Athlon XP 2000+ , 512 DDR RAM, WinXP ( bez Servicepacka ), DirectX 9. Używam 3dsmax 5.1, Service pack_1 i pracuję przy rozdzielczości 1024x1280x32. Do tej pory używałem sterowników NVidia version 4.3.4.5.

Dla pełności obrazu: Próbowałem różnych sterów (na XP i na W2K też), ale zmiany praktycznie nie było ( a nawet gorzej bo max się przy niektórych ochoczo wywalał). Próbowałem narzedzi do Tweakingu - też nic nie wniosło. Przy bardziej złożonej scenie (ale znowu nie aż tak) Max pracuje... oj cieeeeężko.... edycja modelu jest bardzo powolna. Okienka edycyjne odświeżją się w żółwim tempie, niekiedy wogóle, zostawiając śmieci i inne artefakty. Jest to wielce frustrujące - szczególnie przy przesuwaniu widoków czy obiektów, nie odbywa się to płynnie. Oglądam slajdy. Zwykła selekcja też potrafi trwać.

Czy MSI G4-Ti4200-TD64 jest taką fatalną kartą graficzną, że pracuje tak ciężko?. A utwierdziłem się w tym przekonaniu co do modelu karty, bo u kumpla na słabszym sprzęcie ( GForce2 Ti 32MB Diamond, Athlon 1,4GH, 256 MB RAM, płyta Shuttle AK 31A - KT266A ), ten sam plik maxowy, przy tym samym oprogramowaniu chodził wyrażnie sprawniej i płynniej , czyściej.

Po przeczytaniu posta o konwersji GForcea, rzeczywiście z tego co ludzie pisali, naprawdę warto, szczególnie GF4.

Przerobiłem GForcea w SoftQuadro. Instalacja powiodła się bez kłopotów. WSZYSTKO do samego końca, według recepty. Zrestartowałem. Otworzyłem plik i ...

katastrofa, jest gorzej niż było z GForcem. Przesunięcie jakiegokolwiek okienka nad oknem edycyjnym maxa to slajdy zostawiające wyczyszczony obraz, regenerujący się po paru sekundach. A tego chociaż, nie było poprzednio. Sama szybkość pracy w oknach edycyjnych praktycznie nie uległa zmianie, widoczna jest sekwencja regeneracji kolejno w każdym okienku po każdym manewrze ( z pojawiającym się zawsze zegarkiem ). Klęska.

1. czy czegoś nie ustawiłem , o czymś zapomniałem, może jest jakiś magiczny przycisk, który aktywuje to cudo ?

2. czy to kiepski model ten: MSI G4-Ti4200-TD64 agp x4?

3. czy ten konkretny egzemplarz jest do bani

4. co ogólnie poradzić w tym ciężkim przypadku ? powrót do GForce4 nieunikniony ?

Proszę o pomoc.

Z góry dziękuję i pilnie czekam na kontakt.

--------------------------------------------------------------

• Odpowiedzi 3
  • Wyświetleń 1,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

1. ile masz system- moze jest za bardzo zawalony

2. aktyqwowałes maxtrema???

3. pogrzeb w ustawieniach mextreme

Napisano

system nie taki znowu stary, ma ze 3 - 4 miesiące. Co prawda dużo na nim różnych rzeczy, ale to jeszcze nie ekstremum. Co do MAXtrema to oczywiście aktywowałem i trochę wnim grzebałem (bo chyba to tylko jedna zakładka).

W ogóle przeprowadziłem całą procedure od nowa ( już nie w oparciu o stery 41.04 ale 43.51). I tym razem też pełen sukces instalacyjny : piękne softQuadro4 700 XGL. Aktywowałem Maxtreme, zapodałem sugerowane ustawienia. Tylko że efekt końcowy jeszcze straszniejszy niż poprzednio - zaczął zanikać momentami obraz (czarny ekran) , max się zawieszał i zaczął się zwieszać się cały system.

Wspomniałem w poprzednim poście że mam zainstalowany service pack 1 ( descreeta ) do maxa 5.1. Czy da się go odinstalować czy muszę odinstalować calego maxa?