Marek G Napisano 17 Sierpień 2005 Napisano 17 Sierpień 2005 witam mam taką scenke w ściankach działowych jest szyba 1 - iriadanc map mult 1.0 2- light map mult 0,85 wyskakują mi takie białe plamy co to jest.W czym błąd?
Marcin Napisano 17 Sierpień 2005 Napisano 17 Sierpień 2005 jaki material jes tna tej szybie ... sa w scenie jakies standard material ?
Marek G Napisano 17 Sierpień 2005 Autor Napisano 17 Sierpień 2005 nie ma standart a na szybie jest vraymtl to już nie pierwsza scena z którą mam ten sam problem, może to przez geometrie ????????
Marek G Napisano 17 Sierpień 2005 Autor Napisano 17 Sierpień 2005 wyrenderowałem jako first i secound light mape i jest ok .a jak dam irriadance map jako first to dupa.białe plamy
Marek G Napisano 17 Sierpień 2005 Autor Napisano 17 Sierpień 2005 jeszcze jedna uwaga zrobiłem teraz render jako firs irriadance mapa tylko że ukryłem stanowiska pracy i jest wszystko ok.czyli co materiał szyby , geometria?
Marcin Napisano 17 Sierpień 2005 Napisano 17 Sierpień 2005 pokaz ustawienia irradiance ... moze UVW na obiektach jest skopane ? tez kiedys pisali ze to moze byc przyczyna tych bubli na chaosowym forum
Marek G Napisano 17 Sierpień 2005 Autor Napisano 17 Sierpień 2005 irriadance map : very low hsph sub - 15 interp. sub 20
Marcin Napisano 17 Sierpień 2005 Napisano 17 Sierpień 2005 heh ... interpolation masz mneijsza niz ilosc odbijanych promieni ;] daj to conajmneij na medium przy liczeniu sceny z lightmapą nalezy dac troche wiecej Hsph niz w standardzie ... np. dla Medium to okolo 70 zalezy ile i jaka wielkosc sampli w lightmapmie ... jesli chcesz potestowac na szybko oswietlenie to juz lepiej robic to za pomocą QMC samplera ... i wylaczyc AA ... przy tak skaplikowanej scenie takie wartosci moga powodowac bugi ... z resztą ja sie dziwie ze nie wiedziales ...
Marek G Napisano 18 Sierpień 2005 Autor Napisano 18 Sierpień 2005 dzięki marcina za podpowiedź.Poradziłem sobie żeczywiście zwiększyłem hsph oraz obrazki na ścianie miały mape standart zmieniłem vraymtl i znikły mi plamy. pozdr
Rekomendowane odpowiedzi