Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Problem z Radeonem X600XT Gecuba: podczas użytkowania "normalnie" systemu wszystko chodzi. W momencie odpalenia jakiejkolwiek gry - Settlers, NFS Underground, Grand Prix 4 i innych - po załadowaniu gry nie radzi sobie z teksturowaniem (chyba). Na ekranie pojawiają się latające linie, trójkąty, kwadraty. Po kilkunastu sekundach czarny ekran i restart kompa. Uruchamia się system bez żadnych błędów. Mam dodatkowe wiatraki i mocny zasilacz ok. 400W z dodatkowym chłodzeniem. Karta nie podkręcana. Sterowniki sprawdzone - omega, stery dołączone do grafy, stery ze strony ati. To samo. Przed reinstalką systemu było ok i gry śmigały. O co może chodzić???

Błagam o pomoc. Temat juz był poruszany na forum jeden raz, ale rozwiązania nie było oprócz zmiany karty graficznej. Może już ktoś się spotkał z takim działaniem karty i poradził sobie z problemem? Oczekuję pilnie na sugestie i pozdrawiam wszystkich.

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 896
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

powiem tyle mialem mniej wiecej to samo tylko ze gry mi chodzily wszystkie przez jakies 3 godzinki potem mialem dokladnie to samo ale nigdy nie odrazu. Skonczylo sie to tak ze zjaral mi sie procek i plyta glowna ;)

Co do tych objawow to nadal nie wiem co to moglo byc jedni mowili ze ram inni ze karta nastepni ze zasilacz i tak w kolko :)

Co do modelu karty mialem calkiem podobny :)

btw. mialem cos takiego ze dzialaly mi tylko sterowniki z oryginalnej plytki dolaczonej do karty, jezeli sciagnalem nowe katalisty karta poprostu nie dziala, omegi rowniez nie dzialaly :/

Na Twoim miejscu poprostu oddal bym kompa do serwisu,albo karte nie ma poprostu na co czekac, bo cos napewno jest nie tak. Mozesz ostatecznie sprobowac reinstalke systemu i wgrac konfiguracje sterownikow takich jakie byly wtedy gdy komp dzialal

edit:

po scrinach juz wiem ze masz poprostu dokladnie to samo, tylko u mnie troche gierki chodzily za nim sie dzialy takie rzeczy.

Probowales robic cos w zbrushu ? tam sie co dopiero komedia dzieje :D

Napisano
powiem tyle mialem mniej wiecej to samo tylko ze gry mi chodzily wszystkie przez jakies 3 godzinki potem mialem dokladnie to samo ale nigdy nie odrazu. Skonczylo sie to tak ze zjaral mi sie procek i plyta glowna ;)

Co do tych objawow to nadal nie wiem co to moglo byc jedni mowili ze ram inni ze karta nastepni ze zasilacz i tak w kolko :)

Co do modelu karty mialem calkiem podobny :)

btw. mialem cos takiego ze dzialaly mi tylko sterowniki z oryginalnej plytki dolaczonej do karty, jezeli sciagnalem nowe katalisty karta poprostu nie dziala, omegi rowniez nie dzialaly :/

Na Twoim miejscu poprostu oddal bym kompa do serwisu,albo karte nie ma poprostu na co czekac, bo cos napewno jest nie tak. Mozesz ostatecznie sprobowac reinstalke systemu i wgrac konfiguracje sterownikow takich jakie byly wtedy gdy komp dzialal

edit:

po scrinach juz wiem ze masz poprostu dokladnie to samo, tylko u mnie troche gierki chodzily za nim sie dzialy takie rzeczy.

Probowales robic cos w zbrushu ? tam sie co dopiero komedia dzieje :D

U mnie żadne stery nie chodzą, na każdych jest identycznie. Czy starsze bez frame pack, czy z nim. Robiłam reinstalkę systemu i jest identycznie. Na Linuxie jeszcze nie sprawdzałam, bo szczerze to po 3 reinstalkach nie chce mi się za każdym razem lina stawiać. Tam jednak chodziło w miarę. Na razie pojawił mi się nowy syndrom - od czasu do czasu na pasku narzędzi pojawiają mi się pola otoczone "pikselami z tęczy" - bardzo lubię to określenie, myślę, ze wiesz o czym mówię. Ale szybko znikają od tak sobie. W każdym razie jak pracuję na kompie bez odpalania gierek, jest ok. Nie ma zawieszek. Karta się nie grzeje, procek również ma bardzo fajną temperaturkę, testy pamięci np. w aida32 na pierwszym miejscu...

No i bądź tu mąrdy. A karta jest kupiona w mediamarkt - prezent i teraz same problemy:(

Pozdr.

Napisano

u mnie przyczyną podobnych zachowań (przez ok. godzinke w gierkach ok a potem coraz gorzej) była awaria wiatraczka na karcie. jesli teraz jest wszystko ok z temperaturką to może to być wynik wcześniejszego przegrzania i częściowe uszkodzenie karty.

Napisano

No to czeka mnie wycieczka do serwisu...