Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

zastanawiam sie jak oswietlic pomieszczenie zamkniete bez zadnych okien, dziur itp ;p chodzi mi ze wszystkie sciany maja przypisany material GLAZURY i gdy umieszcze w srodku omni to zrodlo swiatla jest odbijane a jak zrobic zeby nie bylo tego odbicia ?? chba troche zakrecilem ;p aha renderujac scalem

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 991
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Hello,

W ustawieniach tego światła przechodzisz sobie do rolety Advanced Effects i odznaczasz pole specular.

Napisano
  • Autor
Hello,

W ustawieniach tego światła przechodzisz sobie do rolety Advanced Effects i odznaczasz pole specular.

ok dziex pomoglo troszeczke ale dalej odbija sie w suficie i podlodze ;) mniej no ale zawsze ;/

tak wyglada po wylaczeniu specular'a;) omni jest na srodku obrazka

Napisano

To już raczej nie jest kwestia odbicia, ale tego, że światło świeci za mocno na sufit i podłogę. Ciężko oświetkić pokój jedną żarówką, żeby w każdym miejscu było jasno ;)

Napisano
  • Autor

wlasnie wiem ja nie chce zeby oswietlalo calosc rownomiernie tylko zeby bylo w tym miejscu choc troche rozjasnione a multiply (czy jakos tak ;p ) mam ustawione na 0,3

Napisano

Zakombinuj z radiosity albo light tracer (są o tym tutoriale w maxie). Indirect illumination powinna pomóc.

p.s. Dlaczego podłoga i sufit odbijają otoczenie? O_o

EDIT: Glazura na suficie - ciekawe :)

Miałem na mysli maxowe tutoriale. Tam jest sekcja Advanced Lighting i Global Illumination.

A nie wolałbyś VRaya free albo brazila rio zamiast scanline?

Napisano
  • Autor
Zakombinuj z radiosity albo light tracer (są o tym tutoriale w maxie). Indirect illumination powinna pomóc.

p.s. Dlaczego podłoga i sufit odbijają otoczenie? O_o

odbija bo to glazura a nie zmniejszalem niczego w materiale sa domyslne ustawienia materialu no wlasnie kombinowalem z light tracerem i nie bardzo wychodzilo :/

Generalnie metoda ta służy do oświetlania wszystkiego co znajduje się na otwartej przestrzeni i oświetlane jest światłem słonecznym. Tzn., że bardzo dobrze sprawdza się też w prezentowaniu scen krajobrazowych, miejskich, itp.

to jest napisane w tutku wiec raczej mi sie na nic zda ;-) a o radiosity nic nie znalazlem