Napisano 14 Listopad 200519 l zastanawiam sie jak oswietlic pomieszczenie zamkniete bez zadnych okien, dziur itp ;p chodzi mi ze wszystkie sciany maja przypisany material GLAZURY i gdy umieszcze w srodku omni to zrodlo swiatla jest odbijane a jak zrobic zeby nie bylo tego odbicia ?? chba troche zakrecilem ;p aha renderujac scalem
Napisano 14 Listopad 200519 l Hello, W ustawieniach tego światła przechodzisz sobie do rolety Advanced Effects i odznaczasz pole specular.
Napisano 14 Listopad 200519 l Autor Hello, W ustawieniach tego światła przechodzisz sobie do rolety Advanced Effects i odznaczasz pole specular. ok dziex pomoglo troszeczke ale dalej odbija sie w suficie i podlodze ;) mniej no ale zawsze ;/ tak wyglada po wylaczeniu specular'a;) omni jest na srodku obrazka
Napisano 14 Listopad 200519 l To już raczej nie jest kwestia odbicia, ale tego, że światło świeci za mocno na sufit i podłogę. Ciężko oświetkić pokój jedną żarówką, żeby w każdym miejscu było jasno ;)
Napisano 14 Listopad 200519 l Autor wlasnie wiem ja nie chce zeby oswietlalo calosc rownomiernie tylko zeby bylo w tym miejscu choc troche rozjasnione a multiply (czy jakos tak ;p ) mam ustawione na 0,3
Napisano 14 Listopad 200519 l Zakombinuj z radiosity albo light tracer (są o tym tutoriale w maxie). Indirect illumination powinna pomóc. p.s. Dlaczego podłoga i sufit odbijają otoczenie? O_o EDIT: Glazura na suficie - ciekawe :) Miałem na mysli maxowe tutoriale. Tam jest sekcja Advanced Lighting i Global Illumination. A nie wolałbyś VRaya free albo brazila rio zamiast scanline?
Napisano 14 Listopad 200519 l Autor Zakombinuj z radiosity albo light tracer (są o tym tutoriale w maxie). Indirect illumination powinna pomóc. p.s. Dlaczego podłoga i sufit odbijają otoczenie? O_o odbija bo to glazura a nie zmniejszalem niczego w materiale sa domyslne ustawienia materialu no wlasnie kombinowalem z light tracerem i nie bardzo wychodzilo :/ Generalnie metoda ta służy do oświetlania wszystkiego co znajduje się na otwartej przestrzeni i oświetlane jest światłem słonecznym. Tzn., że bardzo dobrze sprawdza się też w prezentowaniu scen krajobrazowych, miejskich, itp. to jest napisane w tutku wiec raczej mi sie na nic zda ;-) a o radiosity nic nie znalazlem