sikham Napisano 18 Lipiec 2003 Napisano 18 Lipiec 2003 witam chciałbym zrobić animke samochodu i mam kilka pytań 1 jak zrobić żeby skręcał - jechał po określonej lini 2 kręcące sie koła - jast jakiś plug ale nazwy nie pamiętam :( 3 żeby pracowało zawieszenie - prze ruszaniu uniusł sie przód ( da sie to osiągnąc stosują bones ale dokładnie ni wiem jak 4 ślady na ziemi - jakiś plug najlepiej żeby zostawiał slad na objekcei po którym sie porsza przez określony czas np.2 sek a póżniej już nie - czy isnieje coś takiego ?? 5 gdzie mogę znaleźć jakieś tutki odnośnie dymu i ognia będę wdzięczny za chociaż jedną odpowiedź jestem zielony w animacji dlatego proszę o nieogólnikowe opisy :) pozdrawiam [piwo]
Eko Napisano 18 Lipiec 2003 Napisano 18 Lipiec 2003 czesc w animacji tez nie jestem najlepszy, ale sadze, ze potrafie odpowiedziec na niektore Twoje pytania: 1. Kontroler \"Path Constraint\" z zaznaczona opcja \"follow\". Mozesz tez zaznaczyc opcje \"bank\" i zmniejszyc wartosc \"bank amount\". Spowoduje to lekkie przechylanie sie obiektu na zakretach 2. Niestety nie znam tego pluga, ale mozesz poprobowac z kontrolerem rownan (expression) 3. Tutaj niestety nie umiem Ci pomoc :( 4. Slady 5. woda, ogien, dym (pewnie i tak znasz oba) Pamietaj ze ja tez jestem cienki z animacji i moge sie mylic PS. Kontrolery znajdziesz w zakladce Motion|Parameter|Assign Controller to tyle :) pozdr EkO
Kveldulv Napisano 18 Lipiec 2003 Napisano 18 Lipiec 2003 Witam. ad2. Co do pluginu na \"kręcące się koła\" to polecam zwykły skrypt Rollin\' 1.7, na pewno pomoże. Jest do ściągnięcia ze stronki www.max3d.pl w zakładce SKRYPTY.
kulexy Napisano 27 Lipiec 2003 Napisano 27 Lipiec 2003 jak robisz animke to mam nadzieje ze dasz ja na wipa :)
Rekomendowane odpowiedzi