Napisano 18 Lipiec 200321 l witam chciałbym zrobić animke samochodu i mam kilka pytań 1 jak zrobić żeby skręcał - jechał po określonej lini 2 kręcące sie koła - jast jakiś plug ale nazwy nie pamiętam :( 3 żeby pracowało zawieszenie - prze ruszaniu uniusł sie przód ( da sie to osiągnąc stosują bones ale dokładnie ni wiem jak 4 ślady na ziemi - jakiś plug najlepiej żeby zostawiał slad na objekcei po którym sie porsza przez określony czas np.2 sek a póżniej już nie - czy isnieje coś takiego ?? 5 gdzie mogę znaleźć jakieś tutki odnośnie dymu i ognia będę wdzięczny za chociaż jedną odpowiedź jestem zielony w animacji dlatego proszę o nieogólnikowe opisy :) pozdrawiam [piwo]
Napisano 18 Lipiec 200321 l czesc w animacji tez nie jestem najlepszy, ale sadze, ze potrafie odpowiedziec na niektore Twoje pytania: 1. Kontroler \"Path Constraint\" z zaznaczona opcja \"follow\". Mozesz tez zaznaczyc opcje \"bank\" i zmniejszyc wartosc \"bank amount\". Spowoduje to lekkie przechylanie sie obiektu na zakretach 2. Niestety nie znam tego pluga, ale mozesz poprobowac z kontrolerem rownan (expression) 3. Tutaj niestety nie umiem Ci pomoc :( 4. Slady 5. woda, ogien, dym (pewnie i tak znasz oba) Pamietaj ze ja tez jestem cienki z animacji i moge sie mylic PS. Kontrolery znajdziesz w zakladce Motion|Parameter|Assign Controller to tyle :) pozdr EkO
Napisano 18 Lipiec 200321 l Witam. ad2. Co do pluginu na \"kręcące się koła\" to polecam zwykły skrypt Rollin\' 1.7, na pewno pomoże. Jest do ściągnięcia ze stronki www.max3d.pl w zakładce SKRYPTY.