Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Jestem nowy i interesuje mnie parę rzeczy związanych z 3dsmax, których nigdzie nie mogłem znaleźć.

Mianowicie jak renderować jakiś obiekt tak aby była widoczna sama siatka ? Np. wstawiam kulę i żeby po renderingu były widoczne tylko te linie siatki.

I druga sprawa jak wstawić do flasha taką siatkę (ale nie bitmapę), żeby można było ją animować w nim jak obiekt 3D ?

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 1,9k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Nadaj obiektowi materiał wire lub w F10 zaznacz opcję force wireframe

Co do flasha nie wiem bo jeszcze go nie używałem

Napisano

Te "linie siatki" mozna generowac tak:

przydzielasz objektowi jakas texturke i wlanczasz w "material editor" pod zakladka "shader basic parameters" okienko "wire". Jej grubosc kontroloujesz z zakladki "Extended Parameters" "wire-size".

jak pewnie zauwazyles objekt stal sie "przezroczysty" i mozna tez widziec siatke po drugiej stronie objektu, gdybys to chcial zlikwidowac postepuj w nastepujacy sposob:

zeskaluj twoj objekt z wcisnietym klawiszem "shift", utwozysz wtedy mniejsza kopie twojego objektu. dodaj teraz do nowo utwozonej bryly material "mate/shadow".

co do drugiej czesci twojego pytania to niestety ci nie pomoge bo nie mam pojecia o flashu.

pozdrawiam

Napisano

ostatnio spotkalem sie z programem konwertujacym pliki 3ds do postaci flash -ale jak babcie kocham nie pamietam nazwy(a moze to byl plugin). Jeden z wbudowanych formatow maxa daje mozliwosc zapisu "bez tla" - bo to chyba potrzebne. Pomoge tylko tyle ze powiem ze sie da ;) - niestety dokladniej nic a nic nie wiem - przewertuj forum - byl juz chyba taki post.

Napisano

wyrenderuj każdą klatke do osobnego pliku i importuj do flasha pierwszą - jak spyta czy importować ciąg plików to daj na YES.

Napisano

co do flasha: możesz skorzystać ze Swift3D - potrafi konwertować obiekty maxa na wektor 2D. Trochę trzeba się pobawić opcjami importu, ale efekty bardzo fajne mogą wyjść (zwłaszcza, że potrafi wczytać także animację).

Napisano
Jeden z wbudowanych formatow maxa daje mozliwosc zapisu "bez tla" - bo to chyba potrzebne. Pomoge tylko tyle ze powiem ze sie da ;) - niestety dokladniej nic a nic nie wiem - przewertuj forum - byl juz chyba taki post.

Żeby nie było widać czarnego tła wystarczy

w F10 przy zapisie pliku użyć formatu .PNG-zapisz-pokaże się lista, gdzie ma być zaznaczona opcja alpha i interlaced

Napisano

jest opcja w mental ray'u renderowania do wektorów, które otworzysz we flashu. Niestety, mi sie nie udało tego zrobić, ale wiem że sie da bo czytalem o tym w książce "3dmax 6 skuteczne rozwiązania"