Cristof Napisano 21 Lipiec 2003 Share Napisano 21 Lipiec 2003 Witam :) Mam problem z renderingiem (i chyba z ustawieniem swiatel ) duzych scen w Max\'ie 5. Nie moge sobie poradzic z przeswietleniem podlogi. Zawsze wychodzi zbyt jasno. Przy zastosowaniu wgudowanego w maxa GI pojawiaja sie roznego rodzaju nierownosci w rozkladzie oswietlenia a niekiedy nawet kolorowe plamy (nawet nie wiem z kad) ... Ostatnio testowalem skrypt AreaLight i niewiele to dalo ... scena przeswietlona ... Narazie nie uzywam FR ani Brazila tylko podstawowych rendererow Maxa. Przy niewielkich obiektach wszystko dziala dobrze ... Moze macie jakas przykladowa scene na ktorej moglbym sie poduczyc swiatel ? Bede wdzieczny za pomoc Pozdrawiam. Cristof Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MareG Napisano 25 Lipiec 2003 Share Napisano 25 Lipiec 2003 No tak przeswietlona podloga - problem typowy rzekl bym:) Proponuje wlaczyc dla swiatel DECAY (tlumienie) typu INVERSE lub bardziej naturalne (bardziej wytlumia) INVERSE SQUARE. Do tego oczywiscie odpowiednio zdefiniowany zakres tlumienia. Osobiscie bardzo zadko zdarzaja mi sie sceny, w ktorych NIE wlaczalbym DECAY dla swiatel. Jesli umiejetnie okreslisz promien tlumiena dla DECAY to nawet nie musisz stosowac ATTENUATION ktore czasem moze sprawic wrazenie zbyt nienaturalne. O DECAY mozesz poczytac troche na mojej stronie w dziale GI. mareg.adns.pl Tyle moge pomoc pozdr Marek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kulexy Napisano 27 Lipiec 2003 Share Napisano 27 Lipiec 2003 ja bym polecal DECAY i sobie tam ustawisz wytlumienie (odleglosc od swiatla do podlogi minus 15-30 % odleglosci i jusz ... zawsze dziala :) ) powodzenia [heej] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi