Napisano 12 Grudzień 200519 l Mam gotową postać w 3d Maxie pokrytą teksturą. Jezeli chcę aby ta osoba gestykulowała to muszę zaznaczać grupe poligonów np: dłoni i zmieniać ich położenie - jednak doprowadza to do ciągłego deformowania się bryły. Czy jest jakis sposób aby zdefiniowac poszczególne części ciała np nogi, ręce, głowa, brwi etc... żeby działały na " przegubach" w ograniczonym dla nich zakresie ruchu ciała ?
Napisano 12 Grudzień 200519 l Odnosnie gestykulacji. Mimike najlepiej uzyskac (przynajmniej ja to robie) zapomoca morfingu. Odnosnie ciala to najlepiej za pomoca kinematyki albo kinematyki odwrotnej. Tj. bones albo character. Parametry ograniczania zgiec ustawia sie w chierarchy.
Napisano 13 Grudzień 200519 l bjk ma racje - ruchy postaci dobrze jest zrobic uzywajac bones (kosci) - poczyatj sobie tutek o Joannie->dzial Bones and skinnig (http://67.15.36.49/ffa/tutorials/max/joanofarc/joanmenu.asp) tam jest obszernie wyjasnione od podstaw do postaci oraz poczytaj inne tutki na 3dtotal.com ps.tam jest osobny dzial tutoriali na ten temat... POZdr