Napisano 14 Grudzień 200519 l Mam pytanie .Jedynym programem jaki obsługuje jest jest autoCad .W max3D dopiero zaczynam.Jak przygotować bryłę do dalszej obróbki :rzut w Autocad bryła w 3d sM ,czy całość w AutoCad, i rzut i bryłe .za pomoc dzięki
Napisano 14 Grudzień 200519 l możesz zrobić całość w autocadzie, na kilka sposobów 1. tworzysz całość, w 3d za pomocą obiektów bryłowych, kazdy mat. musi mieć inny kolor 2. jak wyżej, ale na warstwach, tzn. jedna warstwa - jeden materiał 3. tworzysz 3d przy pomocy siatek... przy bryłach pamietaj aby przed importem do maxa zminić w autocadzie parametr FACETRES, jest on odpowiedzialny za dzielenie dokładność z jaką autocad buduje łuki i krzywe, także powieżchnie standardowo facetres = 0,5 znień na 4, lub 5, maxymalna wartość to 8 oczywiście factres odpowiada jedynie za obiekty twozone za pomocą brył... dla siatek są parametry SURFTAB1 i SURFTAB2, które odpowiadają za twożenie siatek odpowiedniu w pierwszym i drugim kierunku... dla brył istnieje jeszcze parametr ISOLINES, który odpowiada za ilośc tworzących konturowych dla powierzchni, standardowo wartość ISOLINES=4, max wartoć to 2047... (mało który kom to uciągnie) przyszło mi do głowy jeszcze że moje wyjaśnienia mogą cię wprowadzić w błąd... ponieważ ISOLINES odpowiada za faktyczną ilość lini tworzących powierzchnie a FACETRES za wyswietlanie, wygładzanie i renderowanie powierzchi... natomiast podczas exportu do pliku 3ds, lub importu w maxie wartość tworzących ISOLINES jest ignorowana... ta funkcja działa tylko dla autocada... moduł importu maxa korzysta z siatek renderowanych... po krótce przetwarza obiekty bryłowe na zarozumiałe dla maxa siatki, do tego wykorzystuje dokładność renderowania, cieniowania czyli prametr FACETRES... pozdrawiam marcin
Napisano 14 Grudzień 200519 l Autor spróbuje ,bardzo dziekuje za rade hmmm .. mam pytanie jak dokładnie zmienic wartość FACETRES
Napisano 14 Grudzień 200519 l wpisujesz w lini poleceń facetres [enter] autocad pyta cię o nową wartość wpisujesz 4 [enter] i to wszystko