Napisano 17 Grudzień 200519 l mam problem z tutorialem 3ds max: Combining Reactor Rope & Keyframe Animation ze strony 3dkindom.org zaciolem sie przy laczeniu obiektow. pracuje na 3ds maxie 7 i nie wiem gdzie jest opcja link ktora trzeba wykorzystac. probowalem attache ale laczy mi w calosc. czy ktos ukonczyl ten tutorial. jezeli pomine laczenie to podczas analize world wywala mi: setup deformable : line1 constraint: "attach to rigrid body" has no verices selected in it. it will be ignored. world: default_world subspace: default_subspace thereareinterpenetration bodies line1 and arm 1 are interpenetrating co z tym moge zrobic. i podczas podgladu lina odrywa mi sie od boxa do ktorego powinna byc podczepiona. jestem poczatkujacy wiec prosze o wyrozumialos. z gory dziekuje
Napisano 18 Grudzień 200519 l na pasku narzędzi u góry okna programu (chyba ma symbol dwóch elementów połączonych ze sobą ósemką); zaznaczasz Ball, klikasz ten przycisk i przeciągasz lewym klawiszem od Ball do Rope
Napisano 18 Grudzień 200519 l ok dzieki, ide dalej z tym tutorialem mam tylko pytanie, jak sprawdzic czy dane obiekty zostaly polaczone? gdy klikam na obiekt z wlaczona opcja select and link i przeciagam na line to nic nie pokazuje. czy to wystarczy?
Napisano 18 Grudzień 200519 l wciśnij "H", pojawi się okienko "Select by name". Możesz tam wyświetlić listę obiektów z uwzględnieniem hierarchii. Albo skorzystaj ze Schematic View.
Napisano 19 Grudzień 200519 l jednak jest prolem. zrobilem wszystko tak jak w tym tutorialu i podczas previu w reactorze pojawia mi blad o penetracji obiektow i gdy wlaczam play lina odczepia sie od boxa do ktorego powinna byc przyczepiona. czy ktos przeszedl tego tutka bo nie wiem co robie zle? oto adres: http://www.3dkingdom.org/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=717&mode=thread&order=0&thold=0 jesli tak to prosze o pomoc. moze nawet opisac jak to zrobic. otoz chce zbudowac dzwig ktory by niszczyl mur ale jak widac lina ktora sie powinna trzymac nie chce. zrobilem tutka z helpa maxa o tworzeniu muru w reactorze i wszystko gra tylko z tym dzwigiem. pracuje w maxie 7.