Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Mam problem z wymodelewaniek ksiazki, a chodzi o to ze jak robie cylinder, usuwam jedna polowe, i pozostaje polowka kola, widac ja ze strony zewnetrzenej, natomiast po wewnetrznej jej nie widac, czy moze ktos udzielic pomocy ?

• Odpowiedzi 8
  • Wyświetleń 907
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

czesc

w grafice 3d scianki (face'y) maja to do siebie, ze mozesz je zobaczyc tylko z jednej strony (z tej, z ktorej mozesz zobaczyc wektor normalny wychodzacy prostopadle z jej powierzchni - tak to pokretnie wyjasnilem ;] )

Tobie moze tutaj na pomoc przyjsc modyfikator Shell, ktory dodaje 'grubosc' sciankom.

Mozesz tez nadac material two-sided, z tym, ze to juz nie wplywa na geometrie modelu

pozdrawiam

Napisano

konwersja do editable poly, potem zaznaczasz caly obiekt za pomoca poly(no ten maly kwadracik obok zaznacznia wertex ) i wybierasz flip z ponizszego menu. acha - zrob to na skopiowanym obiekcie - bo flipem poprostu obracasz cala plaszczyzne na druga strone :) - a jak beda w tym samym miejscu to beda widoczne obie strony - jedna(zewnetrzna) z jednego obiektu a druga wewnetrzna z obiektu skopiowanego na ktorym uzywasz flipa :)

Napisano

hehehe - dopiero teraz zobaczylem ze padla odpowiedz :) no ale zawsze to bdziesz mial drugi sposob :)

Napisano
  • Autor

mam jeszcze jeden problem zwiazany z teksturingiem, a bynajmniej z tmy ze jakos wyglad kartek z boku dalem teksture wood, odpowiednio ustawiona oczywiscie, natomiast po renderingu(standardowe ustawienia) nie ma tego co na widoku(czyli mniej wiecej wygladu kartek) tylko monokolorowa teksture-brazowa, wiecie moze jak to zrobic zeby byl widok normalnych kartek ??

Napisano
  • Autor

(...)natomiast jezeli nalozyl bym to na gorna sciane to widac te(niby kartki)

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności