Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

jedna z moich pierwszych pracek tabletem,:) wszelkie zastrzeżenia i rady mile wiedziane:)

software: painer

• Odpowiedzi 8
  • Wyświetleń 1,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

paleta kolorow :)

a obrazek jakos srednio mi sie podoba. Stac Cie na wiecej :>

btw - szlifuj FotoSzopa - daje ogromne mozliwosci. Dobrze by bylo gdybys sobie wlasne brushe porobil :>

Napisano
  • Autor

dzięki Deus za radę, ale teraz się wkopałeś, bo nie mam zielonego pojęcia jak się robi włane brushe:p i prosiłbym cię żebyś mi to wytłumaczył jeśli możesz:)

Napisano

o lol :D

zeby zrobic brush od podstaw, tworzysz nowy plik z bialym tlem. Ja przewaznie robie 500x500px (zbyt duzych obrazkow nie da sie przerobic na brush). Na bialym tle maziasz sobie odcieniami szarosci, dodajesz teksturki w odcieniach szarosci itp. Potem dajesz EDIT > DEFINE BRUSH i niby gotowe. Brush pojawi sie na koncu spisu Twoich brushy. Zeby dalej sie nim bawic wybierasz go w trybie Brusha (B) i wybierasz WINDOW > BRUSHES. Wyskoczy okienko edycji brusha. Najczesciej uzwyane sa Shape i Other dynamics, oraz scattering. Zadko kiedy widze brushe z uzyciem dual brusha czy tekstury (strasznie spowalniaja prace kompa).

Twoj brush po zdefiniowaniu go z pliku 500x500 bedze prawdopodobnie pofalowana czarna kreska. Zeby okreslic odstepy miedzy powtarzaniem wejdz w Brushes > Brush Tip Shape i zmien SPACING na wiekszy. Zanzacz koniecznie "smoothing" w opcjach ogolnych - brush bedzie bardziej "plynny".

W Shape dynamics zmieniasz sobie wielkosc brusha (size jitter) i okreslasz od czego ma byc ona zalezna (rozwijane menu troche nizej - najczesciej ustawione na "Pen Pressure", czyli naciski piorka). Angle jitter to obracanie poszczegolnych powtorzen brusha - ja przewaznie mam ustawione na "Direction".

W Other dynamics okreslasz przezroczystosc brusha (flow i opcity jitter - tak samo jak wyzej).

No i chyba tyle :) Zlukaj sobie jeszcze tutorial Lindy Bergkvist nt. teksturowanych brushy http://www.furiae.com/index.php?view=gallery (TUTORIALS > TEXTURED BRUSHES)

Na dobry poczatek mozesz tez poszukac sobie jej brushy w necie - niektore sa naprawde bardzo ciekawe (chociaz ja uzywam tylko jednego z kilkunastu ktore znajduja sie w jej "ofercie")

EDIT - BARDZO WAZNE: jezeli juz poukladasz sobie w opcjach brusha wsio tak jak chesz, koniecznie zapisz brush. W tym celu rozwijasz menu z brushami i klikasz na taki okragly przycisk z trojkatem (tak jak "play" w playerach) i wybierasz "save brush".

Napisano

Pracka całkiem fajna.

Do tego co napisał Deus dodam, że bardzo wygodne jest ustawienie sobie okienka tool preset z zestawem pędzli ( gumek , pędzli do smużenia itp).

Tool preset przęciąga się z paska u góry :) Nie pamietam czy jest we wczesniejszych niż CS wersjach PS .

Załączam mój interfejs:

ps2ri.jpg

Napisano
  • Autor

kurczę, to jest moja dróga pracka tabletem i chciałbym poznać wasze zdanie na jej temat, krytykę co do wykonania i praktyczne rady (podziękowania dla: Deus i Łukasza).