Napisano 29 Lipiec 200321 l Mam pytanko: Jak przegrać film ze zwykłej kamery (nie cyfrowej) na kompa? Czego potrzeba do tego itd. Prosze o dokładny opis jak dla niemowlaka:)
Napisano 1 Sierpień 200321 l Witam. Potrzebny będzie Karta TV. Przykład jest dla programu Pinnacle Studio 8.3, ale w innych programach robie się to podobnie. 1. Podłączasz kabelki z kamery do karty tv [rotfl] 2. Włączasz np.: Pinnacle Studio 3. Wybierasz opcję Capture i wyjście composite 4. ustawiasz kodeki i to wszystko Możesz jeszcze zgrać to przez standardowy program do obsługio tunera. Ja mam AverMedia TV Capture98, jak podłączysz kamerkę do karty to włączasz tryb composite lub external view i ustawiasz już tylko kodek. Potem już tylko klikasz na rec. Najlepiej zgrywaj w nieskompresowanym formacie, ale są wady tego; w 320x240, 1 minuta = 100MB. Koniec
Napisano 1 Sierpień 200321 l Autor Dziękuje pięknie Kveldulv[piwo][piwo] myślałem że się nie doczekam odpowiedzi:)
Napisano 1 Sierpień 200321 l ee tam powiem tak: capture: VIRTUAL DUB, jest najprostszy, ustaw tak, aby nie gubil klatek, prawdopodbonie max 384/288 (rozdz) na cienik sprzecie. Moge dac ci duzo dobrych rad jak chcesz (robie juz piąty \"teledysk\") na gg
Napisano 2 Sierpień 200321 l Juz wszystko sie wyjasnilo na gg :p jak willow dowiedzial sie ile zajmuje nieskompresowane wideo to sie przerazil ;)
Napisano 2 Sierpień 200321 l oj ostrzegałem o nieskompresowanych ramkach !! a tak przy okazji, jak robiecie animkę w maxie i potem ją obrabiacie to do jakiego formatu ja zgrywacie ?? Ja tylko i jedynie na nieskompresowane klatki, nieważne czy to 320 czy 640. Plik końcowy zajmuje wtedy od 1-30Gb, ale mnie to nie przeszkada [rotfl] taki plik bezproblemowo potem obrabiam. [piwo]
Napisano 2 Sierpień 200321 l wlasnie - jaki trzeba miec sprzet zeby obrabiac skompresowane wideo? bo ja musze a premiere miec uncompressed :( a mam tylko 20 GB wolnego i to co mnie wkurza to bariera 4 GB na plik w fat32 - karta tv dziala mi tylko w windows98 (na sterownikach od 95) a niestety w windows98 nie ma ntfs :( czy moze ktos sie orientuje czy w WIN ME jest NTFS ????
Napisano 3 Sierpień 200321 l Ja mam PII350, 256MB RAM i sobie jakoś radzę z plikami po 10-20Gb, fakt trochę czasu to zajmuje, no ale co poradzić jak kasy niema na nowy sprzęt. Karawan a nie możesz automatycznie dzielić pliku w maxie lub virtualdubie ?? Ja zawsze tak robię, jak widzę że max będzie mi coś renderował 48 godzin, to jednego dnia renderuję np 25% animacji, a poten resztę i sobie potem to ładnie składam. PS. Czy ktoś kozystał z Pinnacle Studio 8.3 ??
Napisano 3 Sierpień 200321 l kveldurv - to ze masz pliki 20 GB to nie znaczy ze masz dobry sprzet tylko ze jedziesz na NTFS w windows 2000.... Ja nie moge bo w windows 98 plik moze miec max 4096 KB (4 GB)
Napisano 3 Sierpień 200321 l Rozumiem, ale czemu by nie zmienić systemu w takim wypadku ?? pewnie masz lepszą platformę sprzętową odemnie, więc na co tu czekać ??
Napisano 4 Sierpień 200321 l Nie moge - mam zaintaloweane jednocz. dwa systemy: Windows 98 i 2000 sp3. Karta TV dziala w 98, gdzie plik to max 4 gb, potem uruchamiamm 2000 i robie montaz.
Napisano 4 Sierpień 200321 l Tylko pod 98 TV ci działa ?? To co to za karta ?? Naprawdę nie ma do niej sterów pod 2000 ??
Napisano 4 Sierpień 200321 l znalazem stery ale: 1) albo nie ma funkcji \"composite\" 2) albo obraz jest czarnobialy 3) albo nie ma dzwieku 4) kombinacje wyzej wymienionych A i tak to jakich zlom (dostalem...) od kumpal a i tak jade na sterownikach po niemiecku do windows 95 OSR 2 :) hehe