Kubaswielgus Napisano 21 Styczeń 2006 Napisano 21 Styczeń 2006 Witam. Niedawno zmienialem sprzet na nowy. Zainwestowalem w Pentium D 820, ale przy plycie glownej juz tak nie szalalem i kupilem Asrock 775Dual-880Pro. Jest to plyta, ktora pozwala na przejscie ze starszych technologi w nowoczesniejsze. Ze starego komputera zostala mi sie karta Radeon 9100 i tu pajawil sie problem. Przy pracy w dwoch okienkach wykozystujacych OpenGL-a(np. Archicad i 3DStudio) obraz zaczyna sie zacinac i rozmazywac. Dalsza praca jest niemozliwa i pomaga tylko zamkniecie programow i ponowne odpalenie kompa. W pracy z jednym programem tez nie jest najlepiej bo nie mam tej samej plynnosci co w poprzdniej konfiguracji (plyta ECS K7S5A). Chcialbym to zareklamowac i najchetniej zwrocic ta plyte, ale na stronie Asrocka wyczytalem ze mojej karty nie jest na Support list. Co o tym myslicie? No i jeszcze jedna sprawa na plycie Asrock program SpeedFan pokazuje mi temperature 50 stopni w normalnej pracy. A na mojej nowej plycie ECS (z chipsetem dedykowanym procesorom Pentium D) pokazuje 32 stopnie. Nie wiem, ktorym parametrom mam ufac?
MassTA Napisano 21 Styczeń 2006 Napisano 21 Styczeń 2006 Przy pracy w dwoch okienkach wykozystujacych OpenGL-a(np. Archicad i 3DStudio) obraz zaczyna sie zacinac i rozmazywac. Dalsza praca jest niemozliwa i pomaga tylko zamkniecie programow i ponowne odpalenie kompa. To mi wygląda na problem ze sterownikami karty graficznej. W pracy z jednym programem tez nie jest najlepiej bo nie mam tej samej plynnosci co w poprzdniej konfiguracji (plyta ECS K7S5A). Zainstalowałeś sterowniki Via 4 in 1? http://www.asrock.com/support/download.asp?Model=775Dual-880Pro#bios Update biosu też nie powinien zaszkodzić. A na mojej nowej plycie ECS (z chipsetem dedykowanym procesorom Pentium D) pokazuje 32 stopnie. Nie wiem, ktorym parametrom mam ufac? A tego kawałka nie rozumiem zbytnio... kupiłeś nową płyte? Co do temperatury, to baaardzo wątpie żeby ten pentium miał tylko 32 stopnie, raczej poprawne jest 50 stopni, bo wszędzie na internecie narzekają że sie grzeje ten proc. :) P.S. Zestawianie proca za 1000 zyla z najtańszą płytą główną... ludzie to mają pomysły. :P
Kubaswielgus Napisano 21 Styczeń 2006 Autor Napisano 21 Styczeń 2006 Dzieki za szybka odpowiedz. Zblizala sie sesja wice plyte asrock zamienilem na nowa plyte Ecs-a z wbudowana karta graficzna. Problemy oczywiscie zniknely. A tego asrocka chce sie pozbyc. Najbardziej by mi zalezalo na zworcie pieniedzy w ramach gwarancji. Inaczej bede ja musial sprzedac na allegro. Sterowniki mialem najnowsze, ale nic to nie pomoglo. Pierwszy raz sie spotykam z taka sytuacja, ze karta nie wspolpracuje z plyta glowna. Dlatego sie pytam, zeby nie bylo problemow przy reklamacji. Procesor kupilem na allegro za 700 zl + 512 DDRII za 75zl + plyta za 220zl. Musialem sie zmiescic w tym skromnym budzecie 1000zl :) Niby tania plyta, ale w testach otrzymywala wyniki zaledwie 1 % nizsze od plyt za 600zl. Teraz pracuje na ECSie 945G-M3 i jest super, a zaplacilem za nia 260zl (oczywiscie na allegro:-) ) No i jeszcze jednej sprawy nie rozumie. Dlaczego moja klawiatura bezprzewodowa na asrocku miala zasieg 1,5m, a na ECSie 10m (w kibelku mozna zmieniac piosenki he he)
Rekomendowane odpowiedzi