Napisano 25 Styczeń 200619 l Siemka! Mam dość nietypowy problem, od pewnego czasu robię dłoń w Maya. Tylko że za każdym razem robię ją od nowa. Mam taki głównie problem, jak zrobić paznokieć? Jak robie to na Nurbsach to wszystko gra do puki nie musze lączyć dłoni z palcami (dłoń ma być do animacji), a więc zrobiłem kształt palca w poly poczym konwersja na Sub D i teraz problem, jak w tym czymś zrobić paznokieć. Pytam bo może ktoś się spotkał z podobnym problemem i sobie z nim jakoś poradził. Pozdrawiam i z góry Dziękuję za odpowiedź!
Napisano 26 Styczeń 200619 l Proces modelowania reki wraz z paznokciem jest przedstawiony w dokumentacji Maya. Getting Started with Maya > Subdivision Surfaces > Lesson 1: Modeling a subdivision surface
Napisano 26 Styczeń 200619 l Autor Siemka Dzięki za odpowiedź. To moja głupota, że na początku nie zajrzałem do pomocy od Maya. Dzieki jeszcze raz!
Napisano 26 Styczeń 200619 l Autor Rascal jak bys mógł być taki miły i mi powiedzieć czy to co teraz zrobiłem wygląda jak pazkoniekć?. Nad palcem oczywiście będę pracował. A jako pszczelarz powiedz co z tym można zrobić. Z góry Ci Dziękuję!
Napisano 27 Styczeń 200619 l Wez nadaj mu wieksza grubosc aby aby bardziej scianki widac bylo z boku, teraz widac ze jest dosc cienki ten paznokiec.
Napisano 27 Styczeń 200619 l Autor Dzięki, już go poprawiłem, jednak nadal mam pewien dylemat, mam nadzięję że mi pomożesz Rascal. Otórz robie ćwiczenie z książki MAYA 2 Animacja postaci, jest tam jak wymodelować "realistyczną" dłoń, robię wszystko tak jak tam pisze, ale efekt końcowy jest tragiczny to co oni tam piszą i na załączonych plikach wychodzi tragicznie, to nie przypomina ludzkiej ręki a tym bardziej realistycznej. Więc robię ją po swojemu :) zastanawiałem się nad użyciem Sub D, jednak mam pytanie czy jest możliwość łączenia takich powieżchni ze sobą ? np palca z dłonią, aby było płynne przejście, bo jak robię to na NURBS'ach to przy łączeniu dłoni z ręką wysiadam z nerów. Co ty radzisz ? Z góry Dziękuję za pomoc!
Napisano 28 Styczeń 200619 l NURBSy do organiki to już trochę przeżytek. W SDS można bezproblemowo łączyć dwie łaty, czy po prostu dwa elementy, ze sobą. Musisz tylko przekonwertować SDS do ploy, tam połączyć geometrię i następnie spowrotem przekonwertować obiekt do SDS.
Napisano 21 Luty 200619 l Witam. Mam pytanie do FaNTOMASa. Robię to samo ćwiczenie z książki Maya 2 - Animacja postaci i napotykam na problemy. Jak "zamknąłeś" walec (palec)? Ja przeciągnąłem jeden vertex na środek i snapowałem po kolei pozostałe, ale pewnie jest sposób aby snapować wszystkie vertexy w tej izoparmie jednocześnie. Efekt nie jest zadowalający bo po wyrenderowaniu w miejscu połączenia punktów widać cień :( Jak robisz fałdki na skórze palca? Paznokieć zrobiłem jako nowy obiekt Nurbs i zgrupowałem z palcem przed jego animacją. Napisz ile już zrobiłes. Pozdrawiam