Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

witam

czy ktos animowal kiedys jakies kurtyny, firanki i tym podobne szmatki? mam do zrobienia rozsuwajaca sie kurtyne w tetrze. i nie wiem jak do tego podejsc najbardziej optymalnie.

z gory dzieki za odpowiedzi

pozdrawiam

Maciek

• Odpowiedzi 10
  • Wyświetleń 2,9k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Answer = Reactor.

Kurtynie przypisujesz Modyficator Reactor Cloth i Reactor Cloth collection.

Nad kurtyną stawiasz boxa na długość kurtyny. temu boxowi przypisujesz RB Collection. i w preferences dla boxa włanczasz unyelding(czy jakoś tak). Zaznaczasz kurtynę i wchodzisz do modyfikatora reactor cloth. zaznaczasz odpowiedznie wertexy gdzie kurtyna ma się trzymać boxa i klikasz Attach to RB Collection. wskazujesz odpowiednią kolekcję i gotowe. teraz trzeba jeszcze zanimować boxa.

Napisano

A cha i jeszcze musisz kliknąć żeby ci obliczyło animację. :-)

Napisano
  • Autor

dzieki za odpowiedz, ale to akurat wiem :D. tak tez zrobilem. chodzilo mi o to czy ktos juz robil takie rzeczy zeby podal optymalne rozwiazanie w postaci jakis konkretnych animacyjnych trikow. Zeby to realistycznie wygladalo.

To moze z inej beczki... jak mozna polaczyc zwykla animacje np przesuwania obiektow z tym co wypluwa mi reaktor. z tego co widzialem to nie moge przesuwac i animowac konkretnych werteksow w reactor cloth.

Napisano

Witam

jestem poczatkujacym w tych sprawach,

dolacze sie do tego zagadnienia. otoz przyklad wyzej opisany ladnie chodzi. dodajac efekt malego wiaterku i jest git.

A czy da sie do tego dorobic taka sekwencje np: przesuwam jeden koniec firanki (zaslonki itp) w strone drugiego konca cos w tym stylu jak nizej przedstawia tutorial (ladnie animuje sie dol firanki podczas przesuwania, czy ten efekt jest wykonany recznie czy za to juz odpoiwadaj rzeczy typu, gravity i wind ?

tutorial:

http://www.cgarchitect.com/news/newsfeed.asp?nid=3104

niestety przez ten tutorial przeszedlem ale nie wyszlo mi tak jak powinno. tzn uksztaltowanie zaslonki wyszlo OK ale animacji nie moglem wykonac tak jak jest w AVIku

moze ktos mi podpowiedziec jak to zanimowac ?

pozdr.

Napisano

skowal - ostatnio sie bawiłem tez firankami i nawet zrobilem probną animacje. jeszcze nawet była na dysku, wiec obadaj czy o takiego cos Ci chodzi:

http://www.mkk3a.republika.pl/Zaslona.avi

(to oczywiscie taka biedna wersja, tylko dla proby - bardziej dopracowanej juz nie renderowalem)

Napisano
skowal - ostatnio sie bawiłem tez firankami i nawet zrobilem probną animacje. jeszcze nawet była na dysku, wiec obadaj czy o takiego cos Ci chodzi:

http://www.mkk3a.republika.pl/Zaslona.avi

(to oczywiscie taka biedna wersja, tylko dla proby - bardziej dopracowanej juz nie renderowalem)

no wlasnie o taka animacje mi chodzilo (jak to zrobiles masz moze wlasny tutorial do tego albo max'a ?)

- uzywales do tego dodatkowych pluginow/ skryptow ?

- jak wczesniej powiedzialem, ksztalt firanki wyszedl mi tylko nie umialem wprowadzic ja w ruch tak jak ty to zrobiles

- moze poprowadzilbys mnie za raczke ?

pozdr.

Skowal

Napisano

super dzieki wielkie zaraz bede meczyl material :)

ps. z innej beczki calkiem (korzystajac z okazji), da sie ustawic na tym forum opcje taka ktora by powiadamiala mnie na maila o odp na moj post ?