Napisano 11 Luty 200619 l Dziękuję za odp. w poprzednim wątku. Mapa edge rzeczywiście troche lepiej wygląda niż samo faloff. Mam jeszcze taki problem: Oteksturowałam sobie postać trzema mapami z różnych stron na kanale diffuse opacity (takie łatki przyklejone do modelu w rożnych miejscach). Jednakze teksturka przyklejona do jednej nogi ludzika wyświetla sie czesciowo na drugiej nodze. Wiem już jak zlikwidować wyświetlanie na drugiej stronie obiektu, ale czy można na obiekcie z tej samej strony zlikwidować wyświetlanie na innej części w tym samym kierunku (normalnych?). Gdyby było to możliwe to b. by mi ułatwiło wiele rzeczy. Czy koniecznie trzeba w tym celu zaznaczać poszczególne ścianki obiektu i im przypisywać daną teksturę, a raczej juz wtedy wiele różnych tekstur? Problem dla mnie tkwi w tym, że chciałabym wykorzystać wielokrotnie takie mapowanie dla różnych kanałow. Z materialem multi-sub (tak ten mój material wygląda gdy próbuje go potem juz po wyborze ścianek i mapowaniu umieścic w nowym slocie) trochę tracę kontrolę. Widzialam kameleona www.ania.xibo.at/img/cham_duzy.jpg (dzieki za link). Tu był pewnie robiony unwrap, ale wtedy musze podzielić obiekt na kawałki i trudno mi będzie zachować ciągłość miedzy nogami i tułowiem. Inaczej gdy jest to kreska, a inaczej gdy plama, o która mi chodzi. A może jast na to jakiś sposób? Pozdrowienia.
Napisano 22 Luty 200619 l wrzuc moze jakis obrazek, bo srednio rozumiem o co chodzi, wydaje mi sie ze unwrap jeds jednak dosc dobra i uniwersalna metoda.