Skocz do zawartości

Featured Replies

• Odpowiedzi 11
  • Wyświetleń 1,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

Tak:D Ale źle się wyraziłem.. to znaczy chcę zattachować płaszczyznę powstałą z wyniku zastosowania fileta z tym co było wcześniej. Kształt jest i mam 3 płaszczyzny: błotnik, zaokrąglone przejście (z fileta) i resztkę loftu, czyli zawijas błotnika do śtrodka. No i to są trim surface, czy jakoś tak. I nie mogę tego razem połączyć, bo jak biorę attacha to mi kurde znikają płaszczyzny i pisze co w temacie

Napisano

Prwym przycikiem kliknij na płaszczyźnie na której użyłes Trim tool, wybierz Trim edge i teraz możesz wybrać krawędź wycięcia. Pomogło ?

Napisano
  • Autor

No... wiem, że mogę zaznaczyć krawędź.. ale jak przez to połączyć dwie płaszyzny.. ?!

Napisano
  • Autor

Chodzi o to, żeby te wszystkie surfacey połączyć w jedną. a zwłaszcza surf1 i surf2, zeby można ztrimować z "nieważne".

mateuszwojcicki.com/_speedy/filet.png

Napisano
  • Autor

Zrobiłem już to od początku - najpierw połączyłem surf1 i surf2 a potem wyciołem otwór na wywietrznik. ale pozostaje kwestia jak scalić te wszystkie elementy w jednego nurbsa. Bo rozumiem do tego dązymy..

Napisano

Jest możliwość abyś to "scalil" do jednej powierzchni, jednak przy takim skąplikowaniu powierzchni i ich ilości, nie jest to dobry pomysł. Zamiast tego zobacz polecenia do "sklejania" powierzchni, takie jak globalstich. Ale jeżeli użyłeś fillet bend to już powierzchnie są "sklejone" więc nie widzę w czym problem

Napisano
  • Autor

Użyłem circular fillet i nie są sklejone. wynikową jest tylko taka płaszczyzna oddzielna. Zeby uzyskać dziurę to też muisałem ztrimować tamte powierzchcnie.. a poza tym to by znaczyło,że zanim zacznę dziurawić poszczególneczęści samochodu powinienem scalić na początku je w rzadane elementy tak?

Napisano

Nic nie scalaj, bo zwalisz sobie model, porostu sklej wszystkie powierzchnie poleceniem stich, po modelowaniu już wyszkiego.

Napisano
  • Autor

hmm.. no właśnie to byłoby logiczne... no dobra.. na razie sprobuje zrobić to co umiem i w razie czego będę pytać. Dzieki za pomoc...