Napisano 27 Sierpień 200222 l Text Proszę o pomoc w ustawieniach finala. Robie wnętrze mieszkania i chciałbym je oswietlić jednym zewnetrzym spotem , coś na styl słoneczka wpadającego przez okno. Prubowałem wielu ustawień ale zawsze część leząca po drugiej stronie niż okno jest bardzo ciemna. Licze na odzew, i z góry dzięki.
Napisano 26 Listopad 200222 l Oswietlenie pomieszczenia swiatlem slonecznym - alez ja dobrze znam ten problem:) Wydaje sie to bardzo proste do zrobienia bo masz tylko jenego Directa, ktorego swiatlo pada przez okna. To wlasnie dlatego ze na scenie jest jedno swiatlo i w dodatku nie oswietla wnetrza bezposrednio - rendering GI bardzo lubi generowac bledy na scianach, posadzkach czy w miejscach zacienionych. Oprocz tego co napisal Alexander, mozesz dac lekki SKY LITE np ~ 0.4 sprawdz tez wartosci Ambient i Diffuse swoich materialow. Wartosci te nie moga byc LOCKowane!!! - ambient ma byc zdecydowanie ciemniejszy niz diffuse - ktory jest kolorem \"wlasciwym\" obiektu. Zakladam ze uzywasz materialow finala. Napisales ze chcesz oswietlic Spotem? Do symulacji slonca uzyj lampy Target Direct z odpowiednio duzym Hotspotem obejmujacym wszystkie obiekty pomieszczen na scenie! Falloff jest nieistotny. Nie uzywaj Ambientu z parametrow Environment - zostaw go czarny, natomiast Background ustaw na kolor nieba np. jasny blekit, lub bialy. I na prawde nie wiem co ci jeszcze poradzic - przedstawiles problem bardzo ogolnie wiec na razie ja tez odpowiadam bardzo ogolnie opisujac podstawowe warunki ktore musza byc spelniane dla prawidlowej symulacji GI w takim przypadku. Pozdr
Napisano 26 Listopad 200222 l witam!!! Moze nie powiem nic o fr bo w tej dziedzinie wymiata mareg :P od niego mozna sie bardzo wiele dowiedziec :-) Ale jak masz maxa 5.0 to mozesz zrobic zadowalajacy efekt oswitlenia wiec robisz daj light wybierasz sobie region mozesz ustawic sobie warszawe badz wlasny region ;-) ustawiasz sobie godzinke i inne :-) jako texturki ustawiasz sobie normalnie tylko dodajesz do zamiast standart advenced lightning ;-) i klikasz zeby zatrzymal sobie stara texturke . Usatawiasz pierwsze 2 opcje od gory (sorki ale nie pamietam jak sie nazywaja a jestem w cafe i nie mam maxa ;-( ) wiec ustawiasz cos kolo 0,75 0,6 mozesz to zmienic co do twoich upodoban . Wiec teraz idziemy do zakladki rendering i wybieramy advenced lightining i klikamy zeby obliczyl wszystko na start czekamy chwile i render bedzie troszke hoojowy :-) (a jako cienie ustawiasz na zwykle :-] ) ok teraz wlaz znowu do advencd lightning i zwieksz troszke filtrowanie na 3 ,4 badz 5 to powinno wystarczyc zmien tez zageszczenie siatki przez render na 20% powinno starczyc znowu kilknij na obliczenie i render znowu to jeszc nie jest to ale zaraz to sie poprwi znowu do advenced i teraz kliknij na setup kolo filracji otworzy sie envernioment wybierz rodzaj swiatla na przedostanie i zaznacz filtrowanie dnia swiatla i klikasz na render !! efekt powinien byc zajebisty :-)