lord_saskybody Napisano 26 Luty 2006 Napisano 26 Luty 2006 Witam mam pewien problem. Urzęduje od jakiegos czasu na laptopie ACER Aspire 3003WLMi bo mi sie skopał stacjonarny ale wpadłem na taki pomysł zeby podpiąc monitor normalny. Jest własnie z tyłu w owym laptopie gniazdo zeby własnie mozna było to uczynic owy monitor to LG Flatron F700B no i jak jest wpiety do gniazdka i kabel ten który sie wpina do wejscia kart.gaficznej to dioda sie swieci na zielono (czyli jest OK) , ale gdy wepne do wejscia w laptopie to sie monitor wyłącza. Biore ustawnienia 2 monitor we wł. pulpitu i nic. Co radzicie ?
Lis Napisano 26 Luty 2006 Napisano 26 Luty 2006 Ściągnij sobie nowe sterowniki do grafy. Ja już od dawna używam drugiego monitora do lapka i muszę powiedzeć że czym nowsze sterowniki tym lepsza obsługa. U mnie drugi monitor uruchamia się poprzez kliknięcie na pulpit i wybranie opcji właściwości grafiki i tam już uruchamia się specjale okienko od karty graficznej(w moim przypadku Intel Extreme Graphics 2 for mobile ).
lord_saskybody Napisano 26 Luty 2006 Autor Napisano 26 Luty 2006 Lis -> weź mnie zabij ale na Acer.com niema nic o sterowniach do grafy a z tego co mi pisze w Menageże urządzeń to moja karta zowie się SiS M760GX
Maceo Napisano 26 Luty 2006 Napisano 26 Luty 2006 A nie masz na lapie przycisku przełączającego tryby wyświetlania monitorów ?!
KLICEK Napisano 27 Luty 2006 Napisano 27 Luty 2006 lord u mnie to dziala tak ze podlaczam i w opcjach karty mam mozliwosc wyboru ktory odbiornik ma byc glownym a ktory 2gim nie wiem jak jest u Ciebie, ale wyglada na blad karty, albo na za duze odswiezanie na twoim monitorze ? ew rozdzielczosc ? nie wiem pokombinuj.
lord_saskybody Napisano 27 Luty 2006 Autor Napisano 27 Luty 2006 Maceo -> nic takiego własnie niema a z tyłu w Acer'rze tym jest tylko wejscie na 2 monitor i od zasilania nic pozatym. Klicek -> mógłbys pokazać screen gdzie to dokładnie jest ? O co chodzi z tym odświeżeniem? Te modele Aspire mają taki bajer ze mają rozdzielke 2048x1536 jak na laptopa to sporo a pozatym jest taki motyw ze mozna sobie przesuwać ekran tj. poza ramy. Co do sterowników do karty graficznej to niewiem. Dostałem specjalnego windowsaXp HE na 3CD który instaluje wszystko odrazu wiec niemam zbyt wiele do gadania. z tym kombinowaniem to juz ciężko bedzie. Zrobilem screeny jak to umnie wyglada: W głównym monitorze(laptop) jest dodatkowa zakładka Utility Manager,który jest pusty nic tam niema. thx&pozdrawiam -edited- Klicek -> a ty jak masz wpiety 2 monitor to czy instalowałes z jego płytki sterownik na lapopa czy poprostu tak jak mówisz ?
MassTA Napisano 27 Luty 2006 Napisano 27 Luty 2006 Po podłączeniu monitora kliknij "Identyfikuj" w zakładce ustawienia. Powinien wtedy wykryć typ twojego monitora, albo chociaż "monitor plug&play". Jak to nie pomoże to trzeba nowszy sterownik do karty graficznej znaleźć.
KLICEK Napisano 27 Luty 2006 Napisano 27 Luty 2006 Ja mam cos takiego (plik w zalaczniku) co do ustawien odwiezania to w karcie graficznej, zaawansowane > karta i tam sie ustawia o ile pamiec mnie nie myli. Co do pytania w edicie to poprostu podpinam z tylu laptopa, na kilka sec gasna oba odbiorniki i wlaczaja sie w tym samym czasie obydwa i mam wybor ktory wlaczyc ktory wtlaczyc ktory ma byc glownym itp Ty masz troche inna karte i pewnie w tym tkwi problem, wlasnie dlatego wolalem dolozyc troche $ i miec karte bez sheru btw. pokaz zakladke untiliti moze tam cos bedzie...
lord_saskybody Napisano 27 Luty 2006 Autor Napisano 27 Luty 2006 pusto pusto aż echo: Może zrobic tak ze ze podpiąc ten monitor i poczekac 5-10 min bo ja go wpinam patrze 30 sek i wypinam bo nie HuLa ?!
lord_saskybody Napisano 27 Luty 2006 Autor Napisano 27 Luty 2006 YEAH juz zrobiłem :D tylko jest jeden minus całej tej zabawy bo jak zmieniam na rozdzielke na laptopie (na taką zeby czcionki niebyły rozmazane to tamten ekran tez to jakby przyswaja i sie pieprzyć zaczyna). A jak biorę mniejszą rozdziałke dla tego dodatkowego monitora to obraz sie chrzani ->nakłada itp a znowóż takiej samej rozdziałki tez niemoge dla obu dać. Coś takiego: Over!
KLICEK Napisano 27 Luty 2006 Napisano 27 Luty 2006 wlasnie dlatego tez wspominalem o rozdzialkach i refreshach, bo mam podobny problem co ty z ustawieniem ekranow. Dlatego pracuje na crt i ustawiam go jako glownego i pod niego dopiero rozdzialke :) btw. co takiego zrobiles ze zadzialalo ? ;]
lord_saskybody Napisano 27 Luty 2006 Autor Napisano 27 Luty 2006 głupie ale zrestartowałem komputer :D i tak jak powiedziałes , znaczy sie podobnie bo zaskoczył dodatkowy ekran. I wsumie DONE. Stary zrób sobie screenshoota :D shizowe :D
Rekomendowane odpowiedzi