Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam ponownie. :]

Mam kolejny problem.. heh... Sytuacja wygląda mniej więcej tak: mam stół, na nim jakieś obiekty, a z tyłu w znacznej odległości jest okno, które widać w renderingu. Chcę uzyskać efekt rozmycia tego okna ( oczywiście Depth of field ) -> w brazilu. Tyle, że rendering trwa cholernie dużo czasu. Wpadłem na pomysł aby pomiędzy stołem a oknem postawić ściankę i tu pojawia się problem. Potrzebny jest mi materiał, który będzie przezroczysty tyle, że obiekty ustawione za nim będą rozmyte ( symulacja czegoś a\'la depth of field ). Jak tego dokonać ??

• Odpowiedzi 2
  • Wyświetleń 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

hmmm....[co?] też o tym myślałem, ale chciałbym to zrealizować metodą, którą opisałem wcześniej.

nie napisałęm tego wcześniej, ale przez okno wpada światło i rzuca cień na podłogę. scena ma być animowana, więc rozwiązanie z jednym, rozmytym obrazkiem nie bardzo tu pasuje...

hmm... [co?] a gdyby tak wyrenderować same okno z animowanej kamery - tak jak bedzie cala animacja, potem rozmyć... i wstawić w sekwencję IFL lub jako avika i ustawić na tło... może się uda... [jupi]

ale jakby ktoś znał odpowiednie rozwiązanie z tym materiałem, bardzo proszę o napisanie tego sposobu :]

Napisano
  • Autor

heh.. dzięki :D ! dlaczego ja nigdy o tym nie wiedziałem... [co?] porażka... ale niestety musiałem skorzystać z innej metody... wyrenderowałem okno razem z podłogą i cieniami, później animacje rozmyłem w premiere i ustawiłem jako environment...

i tak dzięki za pomoc ! przyda się ! :]