Napisano 12 Marzec 200619 l witam wszystkich zwracam sie do was z prosba o pomoc. uzywam maxwella beta 1.22 i nie wiedziec czemu wogole nie dziala mi bump, specular, reflectivity itd, generalnie cala lista gdzie mozemy nakladac mapy (procz koloru). :/ czy ktos zna moze powod? pozdrawiam mity
Napisano 12 Marzec 200619 l hmm nie wiem czy o to ci chodzi że masz czarne okienka i nie widac podglądu materiału ? Cytat więc material editora to w pluginie dla 3d maxa tego nie ma (bo jak ma byc skoro jest to system oparty na PPT, podglad trwal by conajmniej 5 min) http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=24969 a jeśli wrzucasz np bitmap do slotu bump i klikasz na render to muisz sprawdzic czy jest ptaszek zaznaczony koło pola bump - on na początku ejst ae zamnknij i otworz material editor i zobaczysz że maxwell sam odznacza to pole wiec musisz zaznaczyc raz jeszcze i potem juz dziaa - bump wymaga troche czasu aby był w miare postrzegalny - przez ten noise ;)
Napisano 12 Marzec 200619 l Autor o tym ze okienka w material editorze sa czarne juz sie dowiedzialem:) problem polega na tym ze przy renderingu zadna z tych opcji (bump, specular...) nie dziala i nie mam zielonego pojecia czemu. szukalem podobnych watkow na forach, ale zdaje sie ze nikt nigdy nie mial takiego problemu jak ja:( dzieki za odpowiedz pozdrawiam mity
Napisano 12 Marzec 200619 l zrób scene - kliknij klawisz M wrzuc bitmape do slotu bumpmup, zamknij material editor, kliknij M, zaznacz ptaszek przy bumpie - nie wrzucaj palety w skali szarosci i po drugie najlepiej jpgi - powinno pomóc.
Napisano 12 Marzec 200619 l nie może być - msui działac - a texture możesz wrzucic do slotu i renderuje ?
Napisano 12 Marzec 200619 l Autor textury renderuje, stad tez moje zdziwienie. moze to moj komputer jest jakis nie normalny?
Napisano 12 Marzec 200619 l hmm nie racej nie - a dwa pytania - daj tą samą bitmape co dajesz jako texturke (color czy jak tam jest - nie pamietam) do tego slotu bitmap - druga sprawa - jakiej wartości uzywasz dla bump 30 ? jesli tak to 30 bezie dobre - może masz cs z skalą w scenie i sie tege nie trzymasz i tak bumpa nie widac :| nie wiem juz co poradzic - masz przestawione w system unit na metry i w system pod f10 w maxwellu jednostki tak aby metry czytało ?
Napisano 12 Marzec 200619 l Autor wielkie dzieki hindus za takie zaangazowanie sie w ten temat:) ale zdaje sie niesety ze nic nie pomaga. sprawdzilem wszystko cos sie da, staralem sie przetestowac wszyskie warianty, ale nic. no coz zwie sie to "zlosliwosc rzeczy martwych":) P.S. chyba zostane przy Vray:) pozdrawiam mity
Napisano 12 Marzec 200619 l Zabardzo nie czaje czemu ci nie dziala ;) a tu masz scene http://rapidshare.de/files/15362709/bump_test.rar.html jest duzy nois to zabardzo jeszcze nie widac, przybliz zdjecie w np. w ACDsee to bedzie widac pozdrawiam
Napisano 13 Marzec 200619 l ty właśnie - a modyfikator uvw map dałeś ? jak nie to zapodaj i jakiegoś tile'a porząnego co by było wszystko widać bo jak widzisz na renderze u góry tego prawie wogóle nie widać a on tam jest :)
Napisano 13 Marzec 200619 l nie ty :] autor wątku - jak da małego tile'a i bitmapa bedzie kiepska to nie zobaczy tego ;)
Napisano 13 Marzec 200619 l Autor mmmmmmmmhm, no ok. nie spodziewalem sie ze to bedzie az tyle trwalo;) wielkie dzieki wszystkim:) pozdrawiam mity