Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

witam wszystkich

zwracam sie do was z prosba o pomoc.

uzywam maxwella beta 1.22 i nie wiedziec czemu wogole nie dziala mi bump, specular, reflectivity itd, generalnie cala lista gdzie mozemy nakladac mapy (procz koloru). :/

czy ktos zna moze powod?

pozdrawiam

mity

• Odpowiedzi 13
  • Wyświetleń 2,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

hmm nie wiem czy o to ci chodzi że masz czarne okienka i nie widac podglądu materiału ?

Cytat
więc material editora to w pluginie dla 3d maxa tego nie ma (bo jak ma byc skoro jest to system oparty na PPT, podglad trwal by conajmniej 5 min)

http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=24969

a jeśli wrzucasz np bitmap do slotu bump i klikasz na render to muisz sprawdzic czy jest ptaszek zaznaczony koło pola bump - on na początku ejst ae zamnknij i otworz material editor i zobaczysz że maxwell sam odznacza to pole wiec musisz zaznaczyc raz jeszcze i potem juz dziaa - bump wymaga troche czasu aby był w miare postrzegalny - przez ten noise ;)

Napisano
  • Autor

o tym ze okienka w material editorze sa czarne juz sie dowiedzialem:)

problem polega na tym ze przy renderingu zadna z tych opcji (bump, specular...) nie dziala i nie mam zielonego pojecia czemu.

szukalem podobnych watkow na forach, ale zdaje sie ze nikt nigdy nie mial takiego problemu jak ja:(

dzieki za odpowiedz

pozdrawiam

mity

Napisano

zrób scene - kliknij klawisz M wrzuc bitmape do slotu bumpmup, zamknij material editor, kliknij M, zaznacz ptaszek przy bumpie - nie wrzucaj palety w skali szarosci i po drugie najlepiej jpgi - powinno pomóc.

Napisano

nie może być - msui działac - a texture możesz wrzucic do slotu i renderuje ?

Napisano
  • Autor

textury renderuje, stad tez moje zdziwienie.

moze to moj komputer jest jakis nie normalny?

Napisano

hmm nie racej nie - a dwa pytania - daj tą samą bitmape co dajesz jako texturke (color czy jak tam jest - nie pamietam) do tego slotu bitmap - druga sprawa - jakiej wartości uzywasz dla bump 30 ? jesli tak to 30 bezie dobre - może masz cs z skalą w scenie i sie tege nie trzymasz i tak bumpa nie widac :| nie wiem juz co poradzic - masz przestawione w system unit na metry i w system pod f10 w maxwellu jednostki tak aby metry czytało ?

Napisano
  • Autor

wielkie dzieki hindus za takie zaangazowanie sie w ten temat:) ale zdaje sie niesety ze nic nie pomaga. sprawdzilem wszystko cos sie da, staralem sie przetestowac wszyskie warianty, ale nic.

no coz zwie sie to "zlosliwosc rzeczy martwych":)

P.S. chyba zostane przy Vray:)

pozdrawiam

mity

Napisano

ty właśnie - a modyfikator uvw map dałeś ? jak nie to zapodaj i jakiegoś tile'a porząnego co by było wszystko widać bo jak widzisz na renderze u góry tego prawie wogóle nie widać a on tam jest :)

Napisano

nie ty :] autor wątku - jak da małego tile'a i bitmapa bedzie kiepska to nie zobaczy tego ;)

Napisano
  • Autor

mmmmmmmmhm, no ok. nie spodziewalem sie ze to bedzie az tyle trwalo;)

wielkie dzieki wszystkim:)

pozdrawiam

mity