Skocz do zawartości

Jak zrobic Linę

Rekomendowane odpowiedzi

Gość t0mci0
Napisano

Witam, mam problem z zrobieniem liny, a dokladnie kabli w 3ds Max 8

Potrzebuje polaczyc jedno uczadzenie z drugim kablami, przewodami ktore beda sie zachowywaly realistycznie.

"gumowa" rurka ktora zmienia swoja dlugosc mnie nie urzadza, bo wyglada to troszeczke smiesznie.

Jedno z urzadzen do ktorego ma byc podlaczony przewod bedzie sie podnosic, a drugie bedzie stalo na ziemi.

Przejrzalem juz kilkanascie tutoriali w sieci i nigdzie nie moge tego znalezc.

Przy "wykonaniu" tutoriala z 3dkingdom.org wyskakuja mi bledy i nie chce sie to uruchomic. nie mam pojecia czy ja cos zle robie czy to poprostu nie dziala w "osemce"

Bylbym bardzo wdzieczny za pomoc. Moze ktos wie jak to zrobic, albo gdzie mozna jakas pomoc znalezc. Moze to jest w jakiejs ksiazce?

--

pozdrawiam i z gory dziekuje [email protected]

• Odpowiedzi 6
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Napisano

Nie wiem czy o to ci dokładnie chodzi ale mozna zorbić kable ze Point Curve i nadajesz temu modyfikator shell (grubość) o to Ci chodziło??

Gość t0mci0
Napisano

moze i da sie to w ten sposob zrobic, tylko jak to teraz "doczepic" do dwoch elementow z ktorych sie jeden rusza a drugi nie, tak zeby lina nie zmienila swojej dlugosci, i ukladala sie na podlodze gdy urzadzenie zjezdza w dol?

nie wiem ale wydaje mi sie ze to nie tef droga. Chyba trzeba to zrobic za pomoca Rope reactor, tylko jak...

Napisano

Jeżeli chodzi o animacje to raczej nie pomoge bo sam jestem początkujący ;P ale chętnie też sie dowiem jak to zrobić bo mi też potrzebne to jest... a swoją drogą napisz do mnie na GG.

Gość t0mci0
Napisano

No niby moge a nawet musze, ale cos mi nie wychodzi... nie mam pojecia co jest grane. Nie wiem czy dobrze przypisuje punkty zaczepienia liny...

Czy w "Constraints" moge zrobic "Attach to Rigid Body" oba elementy do ktorych jest podczepiona lina? No bo tak wlasnie robie. Potem te dwa elementy dodaje do Rigid Body Collection (razem z lina - inaczej wogole nic nie dziala) i line dodaje do Rope Collection. W utilities / reactor nadaje wszystkiemu mase i przy probie uruchomienia czy sprawdzenia bledow, wyskakuje tego kilka, a animacja nic sie nie zmienia albo program przestaje odpowiadac.

Jesli ktos wie jak krok po kroku to zrobic to bede bardzo wdzieczny, a jak widac nie tylko mi sie to przyda.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności