Napisano 27 Marzec 200619 l Witam wszystkich, Juz z tą pracą tutaj raz byłem po pomoc, ale potrzbuje jej znowu. Mianowicie od pewnego czasu pojawiają mi się na zrenderowanej scenie dziwne plamy (zielone, czerwone, niebieskie) w róznych miejscach. Zaczely pojawiać sie od czasu jak dodałem zieleń, (próbowałem renderować potem bez zieleni, ale nie pomogło plamki dalej wyskakują). Przy tym zaczą sie pojawiać juz znany warning : material returned overbright or invalid color. Wiecie moze jak sie ich pozbyc? światło w scenie to omni, cienie vray shadows, materiały to architektural, versja vray to 1.09 free, Pozdrawiam Lopss
Napisano 27 Marzec 200619 l materiały to architektural masz odpowiedź, vray nei obsluguje maxowskiego defaultowego raytracingu ktory jest uzywany w tych materialach zrob te materialy samemu z vrayowych wiekszosc co tam widze to zwykle bitmapy w slocie diffuse
Napisano 27 Marzec 200619 l Autor Mam jeszcze jedno - głupie pytanie (okazuje sie ze jestem leszcz, ale sie dopiero ucze ;) gdzie wybrac ten materiał, mam wybrany render Vray, ale materiał mi sie nie pokazuje, jak pamietam w mentalu opcje pokazywały sie ale trzeba bylo miec aktywny render mantala, ja mam aktywny v-ray, ale materiału nie ma.
Napisano 27 Marzec 200619 l ups. moj błąd w vray free nie ma materiału vraymaterial, jest to wersja okrojona. mozesz uzywac materiałów standard, ale w przyppadku gdybyś chciał uzyskać jakies odbicia musisz uzyc odpowiedniej mapy vray mat. warper w slotach reflection/refraction