Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich, Juz z tą pracą tutaj raz byłem po pomoc, ale potrzbuje jej znowu. Mianowicie od pewnego czasu pojawiają mi się na zrenderowanej scenie dziwne plamy (zielone, czerwone, niebieskie) w róznych miejscach. Zaczely pojawiać sie od czasu jak dodałem zieleń, (próbowałem renderować potem bez zieleni, ale nie pomogło plamki dalej wyskakują). Przy tym zaczą sie pojawiać juz znany warning : material returned overbright or invalid color.

Wiecie moze jak sie ich pozbyc?

światło w scenie to omni, cienie vray shadows, materiały to architektural, versja vray to 1.09 free,

Pozdrawiam Lopss

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
materiały to architektural

masz odpowiedź, vray nei obsluguje maxowskiego defaultowego raytracingu ktory jest uzywany w tych materialach

zrob te materialy samemu z vrayowych

wiekszosc co tam widze to zwykle bitmapy w slocie diffuse

Napisano
  • Autor

Mam jeszcze jedno - głupie pytanie (okazuje sie ze jestem leszcz, ale sie dopiero ucze ;) gdzie wybrac ten materiał, mam wybrany render Vray, ale materiał mi sie nie pokazuje, jak pamietam w mentalu opcje pokazywały sie ale trzeba bylo miec aktywny render mantala, ja mam aktywny v-ray, ale materiału nie ma.

Napisano

ups. moj błąd

w vray free nie ma materiału vraymaterial, jest to wersja okrojona.

mozesz uzywac materiałów standard, ale w przyppadku gdybyś chciał uzyskać jakies odbicia musisz uzyc odpowiedniej mapy vray mat. warper w slotach reflection/refraction

Napisano
  • Autor

ok teraz wiem w czym tkwi problem i walcze dalej, dzieki Marcin